Mynář jako malovaný? ČT zase zaryla do hradního šéfa: Nová fakta

19.05.2020 8:14

Kancléř Vratislav Mynář se dostal do hledáčku Reportérů ČT moderátora Marka Wollnera. Tentokrát kvůli dotačním pravidlům u penzionu Malovaný v Osvětimanech, které podle reportérů porušil ještě víc, než zjistily úřady.

Mynář jako malovaný? ČT zase zaryla do hradního šéfa: Nová fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Jeden z nejvlivnějších mužů na Pražském hradě, kancléř Vratislav Mynář, čelí podezření, zda nevyužil ve svůj prospěch bezmála dvacetimilionové dotace na výstavbu penzionu. Na dům šly dvě dotace. První získal spolek Chřibák ve výši 13 000 000 Kč, druhou šestimilionovou dotaci pak obdržela Mynářova firma Clever management.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí

"Spolek Chřibák nepochybil při čerpání dotací z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Spolek Chřibák nebude muset vracet dotaci 13 000 000, protože k tomu není žádný důvod," uvedl Mynář. "My jsme požádali příjemce dotace o vratku ve výši 975 000 z celkových 13 000 000," tvdí však mluvčí ministerstva Ondřej Macura.
 
Pořad najdete ZDE.

"Společnost Clever management nepochybila při podání žádostí o dotaci z ROPu Střední Morava," tvrdí kancléř. I to však Repotéři ČT vyvracejí. Dotace jsou podle nich problematické obě. Úřad firmu vyzval i k vrácení celé evropské dotace, tedy téměř 6 000 000 Kč.

"Společnost Clever management dobrovolně na základě výzvy dotaci ve výši 5 000 994 Kč v termínu nevrátila," poznamenala vedoucí odboru kontroly a plateb ROP Střední Morava Dana Koplíková. Případem se už zabývá i policie. 

"Cílem je prověřit, zda v souvislosti se stavbou sportovní ubytovny a penzionu v městysi Osvětimany nedošlo ke spáchání trestného činu dotační podvod, respektive poškození finančních zájmů Evropské unie," uvedl mluvčí krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma.

To, co je dnes penzion, který provozuje kancléř Mynář, měla být původně ubytovna pro sportovce. Právě s tímto zdůvodněním o dotaci požádal spolek Chřibák. S žádostí Chřibák uspěl a na ubytovnu od ministerstva školství získal 13 milionů korun. Poté, co ministerstvo při kontrole zjistilo, že je budova využívána v rozporu s pravidly, požádalo spolek Chřibák o vrácení jednoho milionu korun.

"U projektu turistické ubytovny jsem byl od samého začátku. Zhruba před 12 lety se občanskému družení Chřibák podařilo získat jednorázovou dotaci, která však stačila na to, aby se udělala hrubá stavba a střešní plášť. Následně žádná dotace občanskému sdružení Chřibák se nepodařila získat," vypráví Mynář.

Budovu tak dostavila Mynářova společnost Clever management. Nešlo ale jen o její peníze, požádala také o podporu i z evropských fondů. Tam získala skoro šestimilionovou dotaci, ale už ne na ubytovnu, ale na tříhvězdičkový penzion. Ten byl dostaven v roce 2012.
 
Podle reportérů pak při čerpání dotací došlo k porušení hned několika pravidel. V první řadě jde o to, že se spolek Chřibák zavázal, že ubytovnu po dobu 10 let dále nepronajme. Jenže spolek Chřibák pronajal ubytovnu dál, a to právě Mynářově firmě. Smlouvu uzavřel hned po několika měsících, i když to měl na 10 let zakázáno.
 
"Spolek Chřibák nepochybil při pronájmu hrubé stavby společnosti Clever management, protože se jedná o krátkodobý pronájem a s vědomím MŠMT," tvrdí však kancléř. Následná kontrola ministerstva pak také potvrdila, že pronájem nebyl v pořádku.

"Byly porušeny podmínky stanovené rozhodnutím o poskytnutí dotace. Účel dotace byl dodržen. Byla však porušena podmínka provozování investiční dotace spolkem," citovala redaktorka mluvčí ministerstva školství Anetu Lednovou. 

Chřibák vratku ze 13milionové dotace na přelomu roku zaplatil. Z vlastní činnosti přitom spolek vydělává jen částky v řádech desítek tisíc korun. Problém ale byl i u druhé, tentokrát šestimilionové evropské dotace. Potvrdila jej i následná kontrola.

"U těch předložení žádosti o dotaci nás žadatel neinformoval o již dříve poskytnuté dotaci ze státního rozpočtu, z ministerstva školství, která byla poskytnuta na stejnou nemovitost," sdělila k tomu Koplíková z ROP Střední Morava.

Celý problém, který vyplývá z obou kontrol, tak zjednodušeně řečeno, spočívá v tom, že na jeden dům mohla být poskytnuta jedna z těchto dotací, ale ne obě zároveň. ROP Střední Morava proto chtěl šest milionů korun po Mynářově firmě zpátky. Ta dotaci ale dobrovolně nevrátila, a tak úřad celý případ předá k prošetření oddělení daňové kontroly. To pak rozhodne, zda bude dotaci vymáhat.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…