Mynář si přinesl před novináře hromadu papírů. To všechno jsem musel předložit k prověrce, vykládal

19.12.2013 10:21

Hradní kancléř Vratislav Mynář uspořádal vlastní tiskovou konferenci, na které novináře informoval, že ve středu předal Národnímu bezpečnostnímu úřadu žádost o vystavení bezpečnostní prověrky na stupeň přísně tajné. K tomu si přinesl hromadu papírů, která měla demonstrovat, kolik dokumentů musel k prověrce shromáždit.

Mynář si přinesl před novináře hromadu papírů. To všechno jsem musel předložit k prověrce, vykládal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř prezidenta Vratislav Mynář

Úvodem tiskovky odmítl, že by od prezidenta dostal jakékoliv ultimátum, jak se v novinách také psalo. Pan prezident byl samozřejmě o všech krocích informován. „Již v létě jsem avizoval, že požádám o prověrku na stupeň přísně tajné,“ zdůraznil.

Učinil tak prý i přesto, že ke své práci přístup k tajným dokumentům vůbec nepotřebuje. „Kdo tvrdí, že potřebuji prověrku na stupeň tajné, tak neví, jak prezidentská kancelář funguje,“ zaútočil s tím, že tajné dokumenty chodí na stůl prezidentovi, rozhodně ne kancléři.

Přesto se rozhodl svůj letní slib splnit. „Včerejším dnem jsem se rozhodl požádat NBÚ o prověrku na stupeň přísně tajné,“ informoval. Aby demonstroval složitost celé procedury, ukázal na vysoký sloupec dokumentů vedle sebe, který prý novinářům přinesl ukázat, aby si udělali představu, co všechno musel dát dohromady.

„Je to téměř pět set dokumentů, které jsem včera jedné velmi milé úřednici předával tři hodiny,“ uvedl kancléř. Obsah odevzdaných dokumentů pak ohodnotil: „Svlékl jsem se do naha za posledních dvacet let.“

Kancléř netuší, jak dlouho bude prověrka trvat, ale nechává to na NBÚ a vůbec se o to nezajímá. O úspěchu své prověrky však nemá pochybnosti. „Věřím, že pokud u nás fungují zákony, tak nebudu mít nejmenší problém získat prověrku na stupeň 'přísně tajné',“ ujistil.

Na dotaz novináře ohledně potřebnosti prověrky pak zopakoval, že za tři čtvrtě roku se prý nesetkal se situací, že by ho chybějící prověrka omezila v práci. „Pokud pan prezident neřekne, že si nějaký dokument mám přečíst, tak já se k němu stejně vůbec nedostanu,“ vysvětloval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…