NATO: Nekritizujte Ukrajince, že jdou vpřed pomalu

05.07.2023 7:50

MONITORING Nekritizujte Ukrajince za pomalý postup protiofenzivy, žádá předseda Vojenského výboru NATO admirál Bob Bauer. Ukrajinci podle něj postupují silně bráněným terénem. Svět si teď navíc láme hlavu nad tím, co bude se Záporožskou jadernou elektrárnou. Rusové a Ukrajinci se vzájemně obviňují, že v elektrárně chystají útok. Vedle toho se obě strany obviňují z útoků, při kterých byly zraněny děti. A v NATO došlo k důležitému rozhodnutí.

NATO: Nekritizujte Ukrajince, že jdou vpřed pomalu
Foto: Repro Substack
Popisek: Proti-tankové překážky - dračí zuby

Válka na Ukrajině trvá už 497 dní a Ukrajina dál tlačí na ruské okupanty svou protiofenzivou. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov 4. července oznámil, že ukrajinské síly plní svůj hlavní úkol, kterým je ničení ruské živé síly, techniky, skladů pohonných hmot, dělostřelectva a protivzdušné obrany. Na jeho slova upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW) s tím, že Danilovova slova odpovídají tomu, co je vidět na frontě, kde Ukrajinci postupují jen velmi pomalu, aby ušetřili vlastní vojáky a naopak co nejvíc vyčerpali síly agresora.

Předseda Vojenského výboru NATO admirál Bob Bauer 3. července podle ISW oznámil, že ukrajinské síly správně postupují opatrně a vyhýbají se vysokým ztrátám při protiofenzivě, a uznal, že protiofenziva je obtížná kvůli minám a dalším překážkám sahajícím až 30 km hluboko do Ruskem okupovaného území. Bauer prohlásil, že ukrajinské síly by neměly čelit kritice nebo tlaku za pomalý postup.

Stávající ukrajinská protiofenziva se podle institutu podobá útoku na Cherson, kde postupně Ukrajinci tlakem donutili Rusy stáhnout se ze západního Chersonu. Momentálně prý Ukrajinci podobně postupují v okolí Bachmutu, ale také na pomezí Záporožské a Doněcké oblasti.

Obavy vyvolává situace kolem největší jaderné elektrárny v Evropě – Záporožské jaderné elektrárny, kde se obě strany obviňují z toho, že mohou způsobit katastrofu velkých rozměrů.

Ukrajinský generální štáb 4. července oznámil, že ukrajinští představitelé zahájili přípravy na možnou ruskou provokaci v elektrárně „v blízké budoucnosti“, a varoval, že ruské síly umístily na vnější střechy třetího a čtvrtého reaktoru elektrárny předměty „připomínající výbušná zařízení“, aby z poškození těchto oblastí obvinily ukrajinské ostřelování. Podle ISW ale byly reaktory Záporožské jaderné elektrárny zkonstruovány tak, aby vydržely značné poškození a nějaká akce by spíše vyvolala jen dojem ohrožení, než skutečné ohrožení.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším ze svých projevů ke spoluobčanům prohlásil, že „jediný zdroj nebezpečí pro Záporožskou jadernou elektrárnu představuje Rusko“. Upozornil, že Rusko tuto elektrárnu plně kontroluje a ovládá již 16 měsíců.

„Celý svět si nyní musí uvědomit, že společná bezpečnost zcela závisí na globální pozornosti věnované počínání okupantů v elektrárně. Rusko si musí jasně uvědomit, že svět vidí, jaké scénáře teroristé připravují, a svět je připraven reagovat,“ řekl Zelenskij. „V každém případě svět vidí – nemůže nevidět – že jediným zdrojem nebezpečí pro Záporožskou jadernou elektrárnu je Rusko a nikdo jiný,“ dodal.

Americká zpravodajská stanice CNN upozornila, že před nadcházejícím summitem NATO Zelenskyj hovořil s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem, u něhož se členové aliance shodli, že mu mandát prodlouží o jeden rok. Rozhodnutí uvítal jak Zelenskyj, tak prezident USA Joe Biden, podle něhož je toto rozhodnutí důkazem stability aliance.

Očekává se, že ústředním tématem nadcházejícího summitu v Litvě bude právě situace na Ukrajině a není tajemstvím, že ukrajinský prezident Zelenskyj by uvítal, aby jeho země obdržela pozvánku do aliance co nejdříve.

Obě strany se podle CNN obviňují z ostřelování civilních objektů.

Rusové tvrdí, že Ukrajinci ostřelovali Doněck, zasáhli i mateřskou školu a usmrtili 2 lidi. Ukrajinci ohlásili, že Rusové ostřelovali Charkovskou oblast a zranili 43 lidí včetně 12 dětí. Podle BBC jsou  mezi zraněnými i desetiměsíční miminko a roční miminko.

„Rusové vystřelili vysoce explozivní projektil,“ který způsobil požár několika automobilů a poškodil výškové budovy, uvedl Andrij Jermak, vedoucí ukrajinské prezidentské kanceláře.

Mezitím v samotném Rusku dochází k restrukturalizaci bezpečnostních složek Ruské federace. Dokazuje to, že ruský prezident Vladimir Putin byl nespokojen s reakcí příslušných jednotek na vzpouru wagnerovců a snaží se vytvořit účinnou sílu, která by mohla čelit případné další podobné vzpouře.

„Správa Rostova na Donu prohlásila, že celkové škody způsobené Prigožinovou vzpourou činí 92,5 milionu rublů (zhruba 1 milion dolarů) a že správa nebude vymáhat náhradu škody po Prigožinovi ani po wagnerovcích. Petrohradský zdroj Fontanka s odvoláním na interní zdroje napsal, že ruské úřady 2. července vrátily Prigožinovi více než 10 miliard rublů (zhruba 111 milionů dolarů) v hotovosti, pět zlatých prutů a stovky tisíc amerických dolarů v hotovosti, které úřady 24. června zabavily v zařízeních spojených s Prigožinem v Petrohradě,“ uvedl institut.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Postupují pomalu..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseruský medvěd , 05.07.2023 9:16:22
A budou postupovat ještě pomaleji, až se postup změní v couvání... Proč chytrolíni nenapíší někdy třeba pravdu? Proč nenapíší třeba, že jedna výrobní linka dodává ruské armádě přes sto tanků T-90 měsíčně? A to jsou tanky, které zjevně převyšují tanky, které má k dispozici UA... V dělostřelectvu a munici není tajemstvím, že ruské možnosti jsou desetinásobné proti ukrajinským. Ukrajinské letectvo prakticky neexistuje a dochází i lidi na ukrajinské straně... Proboha, jak může někdo, a je jedno, jestli Zelenskij, Biden, Stoltenberg nebo Černochová, mít to srdce, aby naprosto bezcitně a psychopaticky hnali další a další ukrajinské chlapy do masakrů, z nichž nemohou vyváznout? Teď se kdekdo upíná na F 16. Řekl už jim někdo, že jestli je ruská armáda v něčem na světě suverénně nejlepší, tak je to protiletecká obrana? Takže ta Wunderwaffe, až konečně dorazí na frontu, bude padat jak kachny na rybníce... Přiznávám, že Ukrajina není země, kde bych chtěl někdy žít. Ale Ukrajinců, těch, co tam žít musí, je mi upřímně líto. Byli prachsprostě obelháni, zastrašeni a obětováni. Je to hnus, a doufám, že všichni viníci od roku 2008, kteří tohle dopustili a připravili, se budou na věky smažit v pekle.

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …