NATO má nového vrchního velitele. Americký generál je expert na Rusko

10.05.2022 22:44

Novým vrchním velitelem sil NATO bude čtyřhvězdičkový generál americké armády Christopher Cavoli, špičkový expert na Rusko. Velení nad 100 tisíci amerických vojáků v Evropě i jednotkami spojenců převezme v létě, uvádí iDNES.cz.

NATO má nového vrchního velitele. Americký generál je expert na Rusko
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Osmapadesátiletého Cavoliho nominoval americký prezident Joe Biden a Aliance už jeho návrh přijala. A s agresivní ruskou politikou se vypořádává Cavoli v posledních letech jako velitel amerických pozemních sil v Evropě a v Africe.

Právě Cavoli stojí za naplánováním několika rozsáhlých cvičení, během nichž Američané zkoušeli přes Atlantik bleskově přepravit tisíce vojáků a stovky kusů těžké techniky, aby prověřili reakci na ohrožení evropských spojenců.

Původní zdroj ZDE.

Výborně zná Evropu. Jako malé dítě se v rámci Evropy s rodinou často stěhoval, vyrůstal v Římě, Veroně, Vicenze a Giessenu. Dobu studené války, kdy bylo v západní Evropě rozmístěno čtvrt milionu amerických vojáků, tak sledoval doslova z první řady.

Po důstojnickém výcviku sloužil jako podporučík v letech 1988 až 1991 u výsadkového praporu v italské Vicenze. Povýšil na kapitána a sloužil jako instruktor v kurzu Rangers. V roce 1997 úspěšně promoval na prestižní univerzitě v Yale z ruských a východoevropských studií. Od té doby ovládá kromě italštiny a francouzštiny také ruštinu.

Poté prošel velitelskými funkcemi u 10. horské divize a zahraničními misemi v Bosně a v Afghánistánu. Šéfoval také například oddělení strategického plánování a politiky Ruska v rámci společného štábu Pentagonu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…