NATO nechceme! Vy byste to rozkecali. Japonec na konec? U KSČM se schyluje k rozpadu představ Andreje Babiše o nové vládě. Ale třeba…

16.05.2018 8:52

Chybějících sedm priorit, v rozporu s programem, bez záruk a s povinností vždy hlasovat pro důvěru vlády. Tak kritizují komunisté "dohodu o toleranci", kterou jim nechtěl předseda Vojtěch Filip na posledním jednání písemně předat. U vedení KSČM to vyvolalo rozruch, ostře se proti takovému chování postavil europoslanec Jaromír Kohlíček, dlouhodobě kritizuje situaci i bývalý místopředseda strany Josef Skála. Ačkoli jednání o toleranci vlády hnutí ANO s ČSSD vyvolává uvnitř strany komunistů neshody, vláda s Andrejem Babišem se tolerance pravděpodobně dočká.

NATO nechceme! Vy byste to rozkecali. Japonec na konec? U KSČM se schyluje k rozpadu představ Andreje Babiše o nové vládě. Ale třeba…
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Podle europoslance Jaromíra Kohlíčka vyvolalo sobotní jednání Ústředního výboru KSČM rozruch. „Vojtěch Filip nám odmítl poskytnout návrh dohody o toleranci s Andrejem Babišem a pouze ho přečetl, abychom ho nerozdávali na ulici. Proti tomu se členové na místě ohradili, navíc je dokument už na internetu,“ vysvětlil Kohlíček. Tuto informaci potvrdil rovněž další zdroj, který byl na jednání přítomen:

„Filip nechtěl dát dohodu z ruky, protože bychom ji prý rozkecali. Donutili jsme ho ji přečíst, rychle ji přebrebentil, aby si nikdo nestihl dělat ani poznámky. Vyvolalo to bouři odporu, nakonec to uhrál díky ovečkám, které odhlasují cokoliv, ale byl proti tomu zásadní odpor. Není to normální, musíme vědět, co se děje. Tyto věci by měly být projednávány veřejně jako veřejný dialog,“ uvedl člen vedení komunistické strany, který nechtěl být jmenován, ale jehož totožnost redakce zná.

Nezakládáme bezpečnost České republiky na NATO a Evropské unii

Vnitrostranické neshody se však ukazují především kvůli obsahu samotné dohody, jejíž součástí má být, že KSČM jednak nevyvolá hlasování o nedůvěře vlády a také nikdy nevyjádří vládě nedůvěru svými hlasy. „Řekl jsem, že pokud dojde k jasnému porušení podmínek, které jsou s hnutím ANO dohodnuty, tak to nemůžeme akceptovat, a nebyl jsem sám. Takové jednání bychom nemohli podpořit,“ sdělil Kohlíček.

Stejnou informaci dostaly ParlamentníListy.cz i z druhého zdroje. „Problém je, že by se s tím dalo počítat za předpokladu, kdy dohoda pokrývá klíčové věci, které musí hnutí ANO dodržet. Tak to ale není. Když se k ničemu nezavážou, nemůžeme podepsat, že budeme vždy hlasovat pro důvěru vlády.“

A právě sedm už dva měsíce prosazovaných priorit komunistů ve vládním prohlášení údajně chybí. Kohlíček tvrdí, že dohoda je dokonce v rozporu s programem KSČM.

„V programovém prohlášení vlády jsem dohodnutých sedm bodů nenašel. Je velice široké zejména v oblasti zahraniční politiky a ve výrazném rozporu s naším programem. My nezakládáme bezpečnost České republiky na NATO a Evropské unii. Samozřejmě jsou věci, které můžeme podpořit, jako trénink pilotů v zahraničí nebo trénink policie, to je v pořádku, ale není možné dát do dokumentu, že budeme například podporovat přítomnost českých vojáků v Afghánistánu,“ popsal europoslanec a současně řekl, že ohledně zveřejnění celé dohody je s předsedou Filipem ve při.

Kohlíček upozornil, že lidí, kteří chtějí jednat otevřeně a vyložit karty na stůl, je v ústředním výboru dostatek, protože se jedná o velice ošidnou záležitost. „Pokud budou naši reprezentanti hlasovat pro vznik vlády – jinak nevznikne – tak samozřejmě musíme naprosto jasně veřejnosti sdělit, za jakých podmínek do toho jdeme. V tom se škorpíme, protože si myslím, že veřejnosti by to mělo být známo.“

Sedm priorit z programového prohlášení vlády zmizelo

Podle Josefa Skály šlo právě a především o to, aby se Andrej Babiš zavázal plnit tyto podmínky. „Ale ve vládní dohodě jsou jen povrchně, nekonkrétně, takže není možné je prosadit. Těchto sedm bodů je známo už dva měsíce: nenavyšování počtu českých vojáků v zahraničí, závazný čtyřletý plán na zvyšování důchodů, závazný čtyřletý plán na zvyšování minimální mzdy, požadavek na obnovení suverenity země nad vodou a surovinovými zdroji, obecné referendum, neprivatizování zdravotnických zařízení a zdanění církevních restitucí.“

Za všechny přešlapy, nejhorší volební výsledek v historii KSČM i nevůli zveřejnit jasné podmínky komunistů pro vládu s Babišem kritizuje předsedu Vojtěcha Filipa dlouhodobě bývalý místopředseda strany Josef Skála. Ten se už dříve nechal slyšet, že poslední sjezd, na němž Filip těsně obhájil svoji pozici, zabetonoval cestu od porážky k porážce:

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

„Musel by se stát zázrak, aby ten seriál neměl další pokračování. Varoval jsem i před tím, že pokud ke změně nedojde, položí spousta komunistů legitimaci. Už se to děje – a já se je snažím přesvědčit, ať to nedělají. Nadutý egoista by viníkům strouhal mrkvičku. Mne k tomu nedonutí ani párem volů. Vidět v tom moji prohru by však bylo rekordem absurdity,“ uvedl nedávno.

Redakce se intenzivně snažila získat vyjádření předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který je momentálně v Kazachstánu a telefon kvůli jednáním nezvedal. Na SMS zprávy odpověděl, že se k celé situaci hodlá vyjádřit až po návratu do České republiky ve čtvrtek 17. května.

Předseda Filip nerespektuje nejvyšší stranický orgán KSČM

Jaromír Kohlíček vidí jako další problém uvnitř strany, že Vojtěch Filip nerespektuje Ústřední výbor KSČM jako nejvyšší stranický orgán, který by měl vyjednávacímu týmu dávat úkoly.

„Nikoliv naopak. Jenže vyjednávací tým ústy svého předsedy a zároveň předsedy strany informuje ústřední výbor o tom, co už se stalo. Myslím, že stanovy každé politické strany a uskupení říkají, že ústřední výbor je rozhodující grémium, ale zatím to tak není. Neustále se o tom dohadujeme, protože to je zásadní otázka,“ řekl Kohlíček. On i Josef Skála a další komunisté vidí ve vládě s ANO a ČSSD velké riziko.

„Spolupráce s ČSSD je velice nebezpečná a musíme ji zvážit. Je to nová situace, kterou tato generace funkcionářů strany nikdy nezažila. Situace, ve které žádná levicová strana ani v Evropě nebyla: máme podpořit vládu jednoho ze dvou nejbohatších lidí ve státě. Protože to je něco natolik nového, mám obavy. Navíc je to člověk, jehož postoje nejsou příliš jasné, je schopen říci něco a vzápětí to popřít. To je riziko navíc,“ popsal své obavy Kohlíček. Josef Skála k tomu podotkl: „Když dohoda s ČSSD nedopadne, čekají nás předčasné volby, nebo Japonec nakonec a Babiš bude muset poprosit Okamuru s Fialou.“

I přesto, že názoroví stoupenci Jaromíra Kohlíčka a Josefa Skály protestují, zdroj v nejvyšších patrech vedení KSČM pro ParlamentníListy.cz sdělil, že to tak hrozné nebude, pokud jde o „pokládání“ budoucí vlády Andreje Babiše:

„Vsadím se, o flašku whisky, že se budou snažit situaci zvládnout, ale nakonec z toho nic nebude. Oni se budou snažit situaci komplikovat, ale ve výsledku vzniku vlády nezabrání.“ Tomuto scénáři by nasvědčovalo i uspořádání poslaneckého klubu strany KSČM, které je ve valné většině loajální Vojtěchu Filipovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…