NATO oficiálně plánuje expandovat do Černého moře. Protesty Ruska jsou mu prý jedno

16.06.2016 16:44

NATO oficiálně plánuje rozšířit svou působnost až do Černého moře. To se však nelíbí Rusku, pro které je Černé moře strategickým územím a jakékoliv zásahy v něm bude považovat za otevřenou hrozbu. NATO však přes oficiální stížnosti hodlá svůj plán realizovat. Informuje Newsweek.com.

NATO oficiálně plánuje expandovat do Černého moře. Protesty Ruska jsou mu prý jedno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Severoatlantická aliance má v plánu rozšířit svou působnost navzdory nesouhlasu Ruska až do Černého moře. Rusko však zcela jasně uvedlo, že jakýkoliv zásah v Černém moři bude považovat za přímé ohrožení své bezpečnosti.

NATO přitom již rozšiřuje svoje jednotky do dalších čtyř zemí sousedících s Ruskem včetně Polska a pobaltských zemí, které vyjádřily obavy ze cvičení ruských jednotek na hranicích.

Rusku se však zvýšená přítomnost Aliance v Černém moři nelíbí a protestuje proti ní. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg si však stojí za svým a uvedl, že Aliance svou přítomnost v oblasti posílí.

„Zajímáme se o to, jak zvýšit svou přítomnost v oblasti kolem Černého moře,“ uvedl na úterní tiskové konferenci v Bruselu a dodal, že již navýšili svou leteckou přítomnost s tím, že stejně tak chtějí navýšit přítomnost námořní a počty vojenských cvičení.

Celý text zde.

„Zajímáme se ale i to, co více ještě můžeme udělat,“ řekl Stoltenberg s tím, že Rumunsko se nabídlo poskytnout potřebné zdroje pro založení velitelství NATO v regionu.

Podle ruského ministerstva zahraničí by však plány NATO mohly být pro Rusko „destabilizující“. „Tohle není námořní území NATO a nemá žádnou spojitost s Aliancí,“ řekl o Černém moři tajemník pro evropské záležitosti Andrej Kelin.

„Pokud je nám známo, NATO skutečně zvažuje navýšit svou přítomnost v oblasti Černého moře v reakci na žádosti některých zemí, předně Rumunska,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…