NATO sepsalo manuál proti ruské propagandě. Jasně prý dokáže, jak Rusové řádí na Ukrajině

03.04.2015 7:33

Severoatlantická aliance dle MF Dnes sestavila dokument, který shrnuje důkazy o ruských vojácích a zbraních na Ukrajině. Má prý sloužit jako manuál proti proruské propagandě. Přesvědčit by údajně mohl i prezidenta Zemana, který ruskou přítomnost na Ukrajině zpochybnil. Komentátor Teodor Marjanovič je ale v tomto směru skeptický.

NATO sepsalo manuál proti ruské propagandě. Jasně prý dokáže, jak Rusové řádí na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Šéf oddělení pro vnější vztahy centrály NATO v Bruselu Petr Luňák, který se údajně na zpracování textu podílel, novinářům vysvětlil, že cílem autorů bylo v jednom materiálu shromáždit veřejně dostupné informace. „Zprávy z médií, odborné analýzy, svědectví, ale ne věci od tajných služeb. Zároveň bylo naším záměrem evidovat každou informaci. Chtěli jsme to udělat stručně, přehledně, abychom pomohli při interpretaci. Když si to přečtete vcelku, je to velmi přesvědčivé,“ sdělil Luňák MF Dnes.  

Sedmistránkový, dosud nezveřejněný dokument je dle Luňáka určen členům NATO. Má vyzbrojit diplomaty a úředníky argumenty proti ruské straně, aniž by ohrozil zdroje tajných služeb.

Člen parlamentního výboru pro bezpečnost Ivan Gabal (KDU-ČSL) považuje sepsání důkazů za užitečné zejména pro informování veřejnosti. „My máme dost informací od tajných služeb, tyhle věci známe. Je to ale dobré třeba pro pana prezidenta,“ řekl Gabal MF Dnes v narážce na Zemanovo zpochybňování ruské přítomnosti na Ukrajině.

Zemanovi schází pokora i zvídavost

Komentátor MF Dnes Teodor Marjanovič rovněž považuje materiál Severoatlantické aliance za šikovný, neboť uceleně na několika stránkách, ale přitom z veřejných zdrojů, údajně skládá přesvědčivý obraz o tom, co prý všichni tak nějak víme, ale nemáme po ruce jednoznačné důkazy, abychom mohli ve veřejné debatě odrazit každého, kdo tvrdí, že ruská vojenská účast je jen výmyslem prozápadní propagandy.

Jedním z těch, kdo takové názory šíří, je prý český prezident Miloš Zeman, který dle Marjanoviče sice nikdy nepopíral přítomnost dobrovolníků z Ruska, zato odmítá, že by na Ukrajině působila ruská armáda. Tomu, že by materiál Severoatlantické aliance mohl prezidentovi otevřít oči, ale komentátor MF Dnes moc nevěří.

„U něj asi nelze předpokládat, že by si chtěl alianční materiál přečíst, neboť mu schází pokora, jakož i zvídavost,“ myslí si Marjanovič s tím, že si spíše lze dělat naděje, že by dokument mohl rezonovat třeba mezi poslanci, senátory i regionálními politiky, kteří údajně z logiky věci nemohou znát ukrajinskou válku dopodrobna, a cítit se tedy pevní v kramflecích, když na to přijde řeč.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…