NATO svými zbraněmi přináší na Ukrajinu utrpení, prohlásil Lavrov. Po válce prý čeká sousedy od Západu nemilé překvapení

01.12.2022 16:59 | Ze sítí

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se Spojené státy a NATO přímo účastní války na Ukrajině tím, že dodávají Kyjevu zbraně. Lavrov to dnes řekl na tiskové konferenci týkající se bezpečnosti.

NATO svými zbraněmi přináší na Ukrajinu utrpení, prohlásil Lavrov. Po válce prý čeká sousedy od Západu nemilé překvapení
Foto: MZV RF
Popisek: Sergej Lavrov, ministr zahraničí RF

„Vyřazujeme z provozu energetické objekty na Ukrajině, které vám (Západu) umožňují dodávat Ukrajině smrtící zbraně sloužící k zabíjení Rusů, takže nemá cenu říkat, že se USA a NATO neúčastní této války,“ uvedl ruský ministr zahraničí Lavrov. Použil přitom přímo slovo válka, přestože dosud Rusko konflikt na Ukrajině označovalo spojením „speciální vojenská operace“. Mimo jiné také hovořil o tom, že ve většině případů určují cíle, na něž Ukrajina útočí, její západní „páni“.

„Až jednou naši západní sousedé, protože se sousedstvím se nedá nic dělat, a naši bývalí partneři budou mít zájem na obnově spolupráce ohledně evropské bezpečnosti, tak žádná obnova nebude,“ dodal Lavrov.

Zároveň hovořil o tom, že Západ podle něj kope příkopy, které rozdělují. Severoatlantická aliance pak podle něj přináší destrukci a utrpení. Západ měl podle Lavrova možnost odvrátit ruskou invazi na Ukrajinu, ale nenaslouchal Moskvě, která požadovala mimo jiné záruky, že se NATO nebude v budoucnu rozšiřovat o další země východní Evropy.

Ruský ministr zahraničí dnes NATO obvinil podle agentury Reuters mimo jiné i z toho, že se pokouší vtáhnout Indii do protiruské a protičínské aliance a vyvolat napětí v Jihočínském moři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…