NATO uklidňuje své členy. Místo budování základen zvolilo jinou cestu

30.08.2014 6:59

Na ukrajinskou krizi reaguje Severoatlantická aliance několika cvičeními, kterých se zúčastní i česká armáda. Podle sobotní MF Dnes tak NATO rozšiřuje svou vojenskou přítomnost u svých východních hranic a uklidňuje své tamní členy. Češi se proto vydají do Pobaltí i k Arktidě.

NATO uklidňuje své členy. Místo budování základen zvolilo jinou cestu
Foto: ICZ
Popisek: Bezpilotní letoun

Čeští vojáci se v dohledné době mohou objevit v Pobaltí, piloti mohou zase létat nad Baltem a údajně i nad severním Atlantikem mezi Islandem a Grónskem.

MF Dnes uvádí, že nejde o nějakou bleskovou reakci na poslední vývoj, nýbrž o dlouhodobá vojenská cvičení, která však s vypjatou situací kolem Ukrajiny přímo souvisejí. Těmito kroky chce Aliance uklidnit východoevropské členy zneklidněné politikou a akcemi Ruska.

Pobaltské země i státy jihu, jako jsou Rumunsko či Bulharsko, by se údajně rozšířením přítomnosti jednotek a cvičeními měly cítit bezpečněji. NATO tak dává najevo, že jejich obranu považuje za věc celé Aliance.

Aliance volí systém cvičení a dlouhodobých pobytů

Například v Pobaltí by měli v listopadu cvičit vojáci ze strakonického 252. protiletadlového raketového oddílu. Podle informací MF Dnes bude české letectvo létat také mezi Islandem a Grónskem. „Jakkoli se na první pohled zdá, že tato oblast na pomezí Arktidy nemá s Ukrajinou nic společného, gripeny s českými výsostnými znaky na křídlech tam hlídkovaly před časem a nyní se tam vrátí, aby tím uvolnily ruce letadlům jiných zemí, která začnou létat například v Pobaltí,“ uvádí deník s tím, že podle sdělení mluvčího Ministerstva obrany Jana Pejška gripeny odletí na devět týdnů už 6. října.

Tyto kroky jsou předzvěstí nových opatření, jimiž chce Aliance reagovat na změněnou bezpečnostní situaci na východě Evropy. Místo nákladného budování zcela nových základen chce prý zavést systém cvičení a dlouhodobých pobytů, na nichž se budou spojenecké jednotky střídat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…