Na ČT to rozjel Jaroslav Bašta: Nakonec to s imigranty nepůjde bez násilí

08.10.2015 22:04

Někdejší velvyslanec České republiky v Ruské federaci a na Ukrajině zavítal do čtvrtečního Hyde Parku České televize. Rozebíral především uprchlickou krizi, kterou podle jeho názoru EU zatím nezvládá. EU dnes není mentálně připravena na migrační vlnu. Vzdali jsme se národních práv ve prospěch Schengenu a teď na to doplácíme. V určité chvíli by Bašta uplatňoval na uprchlíky i násilí.

Na ČT to rozjel Jaroslav Bašta: Nakonec to s imigranty nepůjde bez násilí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Ono to vypadá jako za časů jednoho bývalého primátora Prahy, který před povodněmi chodil u Vltavy a říkal, že se nic neděje,“ připomněl Bašta rok 2002 a stoleté pražské povodně. Dnešní politici jen mluví o potřebě řešit migrační krizi, ale prozatím především jen mluví, což nikam příliš nevede. EU dnes nabízí jediný plán, hodlá omezit národní státy v jejich krocích proti uprchlíkům.

„Národní státy se svých pravomocí zbavily kvůli Schengenu s tím, že se předpokládalo, že tento prostor bude chráněn a hájen. Ale to se neděje. Jenže představa, že si každý stát vzpomene, jak drátoval své hranice, tak to nikam nepovede,“ upozornil host. Jde prý o poslední zoufalý krok států, jak krizi čelit.

Kvóty nic neřeší už proto, že se uprchlíci budou stejně přesouvat do států, o které budou stát, kde se ukryjí např. v podsvětí. Bude to mít jediný důsledek, podle Bašty naroste zločinnost. A i kdyby se zradikalizovala jen malá část běženců, bude to stačit k tomu, aby to v Evropě vyvolalo nemalé napětí.

Posaďte uprchlíka do letadla a pryč s ním, navrhuje Bašta

Státy jako Maďarsko se snaží bránit proti lidem, kteří si např. pálí prsty, aby nebylo možné je identifikovat. Takto se nechovají lidé prchající před válkou. „Kdyby utíkali před válkou, tak by se chovali jako lidé v táborech v Turecku či Libanonu, kde čekají na konec války, nebo se tedy pokoušejí jit dál, ale legálně.  

EU by také měla uplatňovat návratovou politiku. „S největší pravděpodobností by neúspěšní žadatelé o azyl měli být letecky přepraveni do některých bezpečných zemí. To by ale vyžadovalo dohody s africkými státy i se státy Blízkého východu,“ konstatoval Bašta. Podle hosta to mělo fungovat už dávno. „A až konečně začnou přistávat návratová letadla např. v Tunisu, tak se to roznese. Stejně jako se rozneslo pozvání Angely Merkelové,“ připomněl Bašta. A jak by to mělo probíhat? „Násilím, po dobrém to nepůjde,“ doplnil někdejší diplomat. To už se ostatně zkoušelo, uprchlíci dostávali peníze na cestu domů, ale efekt tohoto opatření byl sporný.  

Hlasem rozumu jsou dnes v EU státy V4, alespoň podle Bašty, který se zaměřil především na ochranu mořské hranice EU. Italové by to mohli dokázat, ale ve skutečnosti mafie vydělává na spolupráci s pašeráky. Složitá situace panuje i v Řecku, které je ekonomicky oslabeno. „Jediný způsob, jak vyřešit situaci je zastavit příliv  uprchlíků, protože jinak je to jen, jako když házíte do proudu potoka kameny,“ podotkl host. Je nezbytné spolupracovat s Tureckem, Alžírskem, Tuniskem a jinými severoafrickými zeměmi. Nezbytné také je stabilizovat situaci v Libyi.

Volnost, rovnost a bratrství už nefunguje

„To je ale ta trestuhodná nečinnost, která začala už loni, protože už loni bylo jasné co se děje,“ udeřil Bašta. Uprchlíci dnes přicházejí do Evropy a mění ji, ale ne k lepšímu. Evropa si vybudovala své postavení tím, že se držela svých hodnot, které definovala už Velká francouzská revoluce. „Rovnost už dávno nefunguje, bratrství také ne,“ posteskl si Bašta. Podívejme se, jak rozdílně se přistupuje k migrantům z Blízkého východu a Ukrajiny.

A to nesmíme zapomínat na potomky dřívějších migrantů, kteří už sice mají německé pasy, ale s většinovou společností nesplynuli. K dovršení všeho zlého Saúdská Arábie navrhuje, že pošle do Německa peníze na stavbu nových mešit, kde mohou působit radikální duchovní. To je podle hosta obrovský problém. Někdejší diplomat má také velké obavy z lidí, kteří se budou vracet z bojiště v Sýrii.

Občané druhé kategorie

V závěru vysílání konstatoval, že by se připojil ke Slovensku v žalobě proti kvótám. „Já bych v tomto případě solidarizoval se Slovenskem,“ podotkl s tím, že nám v EU bylo dáno na srozuměnou, že jsme občany druhé kategorie. Přesně to ukázalo podle Bašty naše přehlasování. Nezdá se přitom, že by odmítavý postoj Slovenska vedl k izolaci země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…