Na D8 se zase staví. Snad už definitivně

31.08.2012 13:12

Stavební práce na dokončení dálnice D8 od dnešního dne opět pokračují. Předchozí měsíc bylo staveniště zakonzervované, protože soud vyhověl námitkám ekologů a stavební povolení fakticky zrušil. Hned vzápětí ho ale krajský úřad znovu posvětil a dnes nabylo právní moci.

Na D8 se zase staví. Snad už definitivně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Stavební firmy rozjely práce hned ráno, řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martina Vápeníková.  Zakonzervování pětikilometrového staveniště stálo miliony korun. Předcházel tomu poměrně komplikovaný právní spor. Stavební povolení vydal lovosický stavební úřad před Vánoci a následovalo odvolání Společnosti ochránců životního prostředí. V dubnu ho krajský úřad sice zamítl, pak ale soud na základě žaloby ekologů povolení zneplatnil a věc vrátil do stavu před rozhodnutím krajského úřadu. Ten vzápětí své rozhodnutí zopakoval, byť s trochu jinou argumentací.
 

"Dnes ráno jsme práce znovu zahájili a už běží naplno. Když bude příznivý průběh podzimu a nebudou další podobné problémy, mohli bychom stihnout vše v původním termínu,"  uvedla mluvčí Vápeníková. Na jaře odhadovalo ŘSD dobu výstavby na 30 až 32 měsíců, z toho 2,5 měsíce už se stavělo. Bagry a náklaďáky ale po staveništi jezdily už v předchozích dnech a připravovaly se na nový začátek.
 

Současné spory okolo dálnice mají původ hluboko v 90. letech minulého století. Soud zrušil povolení kvůli nedostatečnému řízení EIA z roku 1995, které podle ekologů dostatečně neposoudilo jiné varianty trasy, které mimo jiné zahrnovaly ekology prosazovanou variantu s dlouhým tunelem pod celým Českým středohořím.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…