Na Jana Fischera letí žaloba. Advokátka Samková vytáhla jeho kostlivce

09.07.2013 11:05

Jan Fischer se ještě ani nestal ministrem financí v Rusnokově vládě a už bude nejspíš nucen čelit trestnímu oznámení. Sepisuje jej na něj advokátka Klára Samková, kterou zaujaly informace o podivnostech, s jakými Fischer hospodařil jako šéf statistického úřadu. Za to jej chce advokátka popohnat před orgány činné v trestním řízení a myslí to prý zcela vážně.

Na Jana Fischera letí žaloba. Advokátka Samková vytáhla jeho kostlivce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pojďte se s námi podívat do zákulisí před prezidentskou superdebatou

Nový ministr financí Jan Fischer až nyní, s půlročním zpožděním, hradí své dluhy z neúspěšné prezidentské kampaně. To vyvolává pochybnosti o jeho kompetentnosti spravovat státní pokladnu. Server e15.cz navíc připomíná, že za Janem Fischerem leží několik pochybných restů ještě z doby, kdy řídil Český statistický úřad. Nejvyšší kontrolní úřad tehdy u této státní instituce kritizoval řadu chyb při zadávání veřejných zakázek a rovněž špatně vedené účetnictví.

Fischer řídil statistický úřad od roku 2003 do svého nástupu do čela úřednické vlády v roce 2009. Z té doby pocházejí například kontroly NKÚ v letech 2004 a 2005, které objevily, že ĆSÚ nevypsal výběrové řízení na zakázku za téměř 50 milionů korun, třebaže zákon takový postup přikazuje pro zakázky mnohem nižší.

Opakovaně byly bez výběrového řízení uzavírány například smlouvy na úklid či ostrahu sídla statistického úřadu. Pouhou objednávkou bylo řešeno například i stěhování statistiků do nového sídla, třebaže se jednalo o akci za čtyři miliony. ČSÚ vše vysvětloval tak, že věc spěchala, podle kontrolorů se ovšem statistici mohli na stěhování připravit, když již několik let probíhala stavba jejich nového sídla.  

Sám ředitel Fischer tehdy jistá administrativní pochybení uznával, ale trval na tom, že stát nebyl nijak poškozen. „Nějaký závěr jsme si z toho udělali a je potřeba dodat, že z toho nálezu nevyplynulo nic, co by směřovalo k nějakému trestnému činu, obohacení, nedej bože ke korupčnímu jednání,“ uvedl tehdy.

Tyto informace velmi zaujaly advokátku Kláru Samkovou, která text pověsila na svůj Facebook a přidala k němu informaci, že jako právnička začne konat. „Tímto podávám trestní oznámení na ing. Jana Fischera za to, že v době, kdy vedl statistický úřad, nevypsal výběrová řízení tak, jak to zjistil Nejvyšší kontrolní úřad,“ informovala advokátka s tím, že tuto trestněprávní iniciativu myslí zcela vážně.

Tím však Samková nekončí. Další trestní oznámení se chystá podat na šéfa protikorupčních detektivů, kteří jsou ze zákona povinni stíhat všechna porušení zákona, o kterých se dozvědí. V tomto případě však nekonali, ačkoliv se o věci psalo v médiích a příslušná zjištění o čachrech na statistickém úřadě jsou volně dostupná na webu NKÚ.

Co uvedla na Facebooku Klára Samková:

Tímto podávám trestní oznámení na ing. Jana Fischera za to, že v době, kdy vedl statistický úřad, nevypsal výběrová řízení tak, jak to zjistil Nejvyšší kontrolní úřad.
Zároveň podávám trestní oznámení na plk. Mgr. Roberta ŠLACHTU, ředitele ÚOOZ SKPV, že jeho útvar nezačal stíhat toto porušení zákona a jednání pana ing. Fischera, ačkoliv zprávy NKÚ jsou volně dostupné a policie má za povinnost stíhat všechny zločiny, o kterých se dozví.
A budete se divit: Tentokrát to myslím vážně...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…