Na Lounsku havaroval proudový letoun L-29

10.06.2012 14:33

Podle ČTK jsou dvě osoby těžce zraněny. Na místě zasahují vrtulníky.

Na Lounsku havaroval proudový letoun L-29
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

Bývalý armádní letoun s registrací OK-ATS patřil místní společnosti Aviation Technologies and Services, která ho využívala pro předváděcí a cvičné lety. Podle majitele společnosti Aloise Häckela byl na palubě pilot a jedna žena.

"Byl to seznamovací let pro jednu paní, měl jsem službu na stanovišti," řekl jeden z majitelů letounu Alois Häckel. Informace o stavu obou členů posádky ani o příčinách nehody prý zatím nedokáže říct. Firma letoun získala v roce 2006 a ukazovala ho i na leteckých přehlídkách.

"Jde o letoun L-29, který patří některé z civilních společností," řekla mluvčí generálního štábu armády Jana Růžičková. "V letadle byly dvě osoby, obě převzala záchranka," řekl operační důstojník hasičů. Podle některých svědků zraněním podlehly.

Nehoda se stala 300 metrů od letiště Macerka, což je jiné letiště než někdejší základna stíhací "Tygří letky". Má pouze travnatý povrch a slouží k civilním účelům.

Letoun typu L-29 pochází z počátku 60. let a dlouhé roky platil za standardní cvičný typ u většiny armád Varšavské smlouvy, občas se používal i jako lehký bitevník. Z výzbroje evropských armád ho postupně vytlačily novější typy, určité množství ale zůstává v civilním sektoru. Schopnost vzletu z nezpevněných ploch je považována za jednu z jeho výhod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…