Na Maďarsko si troufáte, a na Turecko ne? Europoslanec David sepsul EU

26.06.2021 15:44

Ivan David bouchl pěstí do stolu. Kvůli Maďarsku. Zdá se mu totiž, že zatímco maďarský premiér je opakovaně podrobován kritice, na tureckého prezidenta Erdogana a na představitele dalších muslimských zemí si EU netroufá.

Na Maďarsko si troufáte, a na Turecko ne? Europoslanec David sepsul EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Ivan David

Maďarský parlament před pár dny přijal zákon, podle něhož se zakazuje zobrazování homosexuality a změny pohlaví ve školních vzdělávacích materiálech a v televizních programech určených osobám mladším 18 let.

Některé členské státy EU zákon odsoudily a vyzvaly předsedkyni Evropské komise Ursulu von der Leyenovou, aby Evropská komise začala konat. Nizozemský premiér Mark Rutte dokonce konstatoval, že „pro Maďarsko už v EU není místo.“. Na jeho slova upozornila CNN.

A europoslanec za SPD Tomia Okamury se pořádně rozzlobil. Zdůraznil, že teroristé z tzv. Islámského státu homosexuály vraždili. V některých muslimských zemích je homosexualita dodnes trestná. V Íránu, Jemenu a Saúdské Arábii je homosexualita dokonce trestaná smrtí. Šíitský vůdce duchovních a milicí Muktada Sadr z Iráku dokonce řekl, že za coronu mohou homosexuálové. Stejně tak Ali Erbaş, šéf vysokého tureckého náboženského úřadu Diyanet. Homosexualita je neislámská, haram. Erdogan se samozřejmě postavil za Erbaşe, který byl obviněn z podněcování k nenávisti, a odpověděl protioznámením za „porušování náboženských citů“. DITIB mešity v Německu patří také Diyanetu. To znamená: platí pro ně také to, co Ali Erbaş hlásá za Diyanet. „Diyanet financuje DITIB, vysílá imámy, a má se dokonce podílet na náboženské výuce ve školách v Severním Porýní-Vestfálsku,“ napsal David.

Jenže na zástupce těchto zemí si EU netroufá. Zato na Maďarsko ano.

„Summit EU, který právě probíhá, má také velké starosti o právní stát v Maďarsku, ale zároveň chce ‚nasypat‘ 3,5 miliardy eur Turecku ‚na uprchlíky‘, aniž by přezkoumal lidskoprávní podmínky v zemi, jak žádá rakouský kancléř Sebastian Kurz. Zlé jazyky praví, že vedení EU, tedy Ursula von de Leyenová a Charles Michel, Viktoru Orbánovi a polskému premiérovi Tadeuszi (sic! – pozn. red.) Morawieckému při úvodním tradičním uvítání ani ruce nepodali. Nejvyšší čas, aby Orbán pozval oba do Budapešti, a Uršulu nechal sedět na gauči jako Erdogan, kterému oba ruce div nelíbají. Všechny invektivy na adresu Maďarska jako obvykle přebil holandský premiér Mark Rutte, který se tradičně na všechny z Východu dívá jako na vši. Dnes řekl Orbánovi: ‚Podle mého názoru nemáte v Evropské unii co dělat.‘ V Maďarsku mají za necelý tok parlamentní volby. Pokud se bude Brusel do Orbána tímto způsobem stále ‚navážet‘, FIDESZ zřejmě vyhraje ústavní většinou. Před volbami do europarlamentu bruselské orgány zahájily proti Maďarsku řízení pro údajné porušování právního státu. Řízení zablokoval vetem polský premiér. FIDESZ však za šťouchance z Bruselu získal ve volbách většinu mandátů,“ napsal Ivan David.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…