Na Ministerstvu pro místní rozvoj zasahuje protikorupční policie

19.03.2015 11:33

Na Ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) zasahuje protikorupční policie. Uvedla to Česká televize. Podle serveru Echo24 detektivové na ministerstvu chtějí získat důkazy o předražené IT zakázce. Mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej ČTK potvrdil, že dnes detektivové provádějí úkony trestního řízení v rámci jednoho případu, kterým se zabývají. Víc informací ale policie nebude poskytovat.

Na Ministerstvu pro místní rozvoj zasahuje protikorupční policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

Zatím není z oficiálních zdrojů jasné, jakého případu se zásah protikorupční policie týká. "Policii poskytujeme maximální součinnost," řekla ČTK Veronika Vároši z odboru komunikace MMR. Důvody zásahu ani žádné další informace neuvedla.

Podle informací serveru Echo24.cz policie prověřuje zakázku na monitorovací systém, který by měl evidovat všechny evropské dotace v období 2014 až 2020. Zakázku za zhruba jednu miliardu korun získaly v minulém roce firmy Tesco SW a Datasys.

V souvislosti s MMR se na začátku letošního roku psalo také o obvinění bývalého ředitele odboru na ministerstvu Vladislava Kovala, který si údajně řekl o úplatek od firmy, která s resortem spolupracovala. Ministerstvo na něj podalo trestní oznámení. Koval byl ještě v lednu ostravským zastupitelem za ANO. Z hnutí však byl hned po vypuknutí kauzy vyloučen, vzdal se také dvou mandátů v zastupitelstvech města.

Koval tvrdí, že svým jednáním, při němž si podle policie řekl o úplatek, pouze cíleně testoval, jestli zástupce firmy na korupční nabídku přistoupí. Pokud by prý kývl, ministerstvo by s firmou přestalo obchodovat. Nikomu z vedení ministerstva ale o své údajné akci neřekl. Koval později zástupci firmy zavolal, že už žádné všimné nechce, v té době ho už ale policisté delší dobu odposlouchávali.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…