Na Němce už moc. Ale v Česku jásají. USA posílají Ukrajině velice ošklivou zbraň

07.07.2023 16:30

Německo zásadně odmítlo zaslání kazetové munice na Ukrajinu. Jedná se o munici, která je odsuzována za zabíjení a mrzačení civilistů. Úmluvu o zákazu kazetové munice podepsalo v roce 2008 přes 100 zemí včetně Německa. Ministryně zahraničních věcí Annalena Bearbocková proto sdělila, že Německo se touto úmluvou hodlá řídit. USA úmluvou vázané nejsou, zaslání munice na Ukrajinu je tak „aktivně zvažováno“. Kazetovou munici dále používá jak ruská, tak ukrajinská armáda. Europoslanec Tomáš Zdechovský příslib USA o zaslání munice Ukrajině uvítal. Odborník na mezinárodní právo Pavel Hasenkopf však informoval, že v ČR je i jen podpora této munice trestná.

Na Němce už moc. Ale v Česku jásají. USA posílají Ukrajině velice ošklivou zbraň
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Německo je proti zaslání kazetové munice na Ukrajinu, prohlásil v pátek jeho ministr zahraničí. Společnost Reuters informovala, že jeho prohlášení přišlo den poté, co američtí představitelé uvedli, že Washington Ukrajině tyto zbraně poskytnout plánuje. Bílý dům uvedl, že zaslání kazetové munice „aktivně zvažuje“.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25751 lidí
Podle organizace Human Rights Watch jsou kazetové bomby zakázány ve 111 zemích včetně Německa od roku 2008, kdy země podepsaly Úmluvu o zákazu kazetové munice. Za Českou republiku úmluvu v Oslo podepsal tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Smlouva vstoupila v platnost dne 1. srpna 2010.

Kazetová munice se dále používá v zemích, které úmluvu nepodepsaly. Mezi nimi je například Čína, Rusko, Ukrajina i Spojené státy americké. Kazetová munice je silně odsuzována za zabíjení a mrzačení civilistů, kvůli svému širokému rozptylu – odpálené rakety se ve vzduchu rozptýlí a každá z nich rozmístí 72 kusů protipěchotní kazetové munice na plochu, která rozlohou odpovídá fotbalovému hřišti. Ne všechny bomby navíc při dopadu rakety explodují, stávají se pak pro civilisty stejně nebezpečnými jako třeba nášlapné miny.

Německá ministryně zahraničí Annalena Bearbocková (Zelení) zaslání kazetové munice na Ukrajinu vyloučila. Německo dodrží dohodu z roku 2008. „Pro nás, jako smluvní stát, platí dohoda z Osla,“ řekla Bearbocková tisku po jednání ve Vídni. Bílý dům oproti tomu smlouvou vázán není a podle agentury Reuters by mohla být součástí nového balíku vojenské pomoci Ukrajině administrativy prezidenta Joea Bidena v hodnotě 800 milionů dolarů.

V podobném znění jako Bearbocková se vyjádřil i německý ministr obrany Boris Pistorius (SPD): „Pro nás to není možnost,“ zdůraznil.

Human Rights Watch apelovala na Ukrajinu i Rusko, aby kazetovou munici nepoužívaly, a na Spojené státy americké, aby jim ji nedodávali. Organizace tvrdí, že použití této munice jak ukrajinskou, tak ruskou armádou vedlo k smrti ukrajinských civilistů.

Poslanec Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) americké rozhodování o zaslání kazetové munice na Ukrajinu nadšeně vítal. Ruské jednotky se dle jeho slov zapotí. „Ruské jednotky v zákopech se teď hodně zapotí, a to ne kvůli slunci. Americká média informují, že Bidenova administrativa konečně přijala rozhodnutí dodat Ukrajině kazetovou munici. Tohle bude opravdu fičák,“ napsal Zdechovský na twitteru.

V reakci na to se ke kazetové munici na facebooku vyjádřil právník a expert na mezinárodní právo se zkušenostmi z prezidentské kanceláře Pavel Hasenkopf. Poradcem Václava Klause byl od roku 2009. Kazetová munice je dle jeho slov „svinstvo“ a podle českého trestního zákoníku je to i zakázaný způsob boje, přičemž i vybízení k němu a jeho schvalování je trestné.

„Chtěl bych jen upozornit všechny sociopaty, že ČR je smluvní stranou úmluvy o zákazu kazetové munice (č. 18/2012 Sb. m. s.). To, že ani Rusko, ani USA k tomu nepřistoupily nic nemění na tom, že je to nejen svinstvo, ale z hlediska českého trestního zákoníku jde i o nedovolený způsob boje, a podněcování k němu, jeho veřejné schvalování či nadržování jeho pachatelům je trestné. Viz par. 280, 365, 366, 367 a 411 trestního zákoníku, č. 40/2009 Sb,“ napsal Hasenkopf.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Němci , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 07.07.2023 19:40:56
to odsoudí,ale křesťan Zdechovsky jásá,, Ukázka co jsou cernoprdelnici za krivaky,, Životy druhých máj u zadku,,

|  9 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …