Na Nový rok k lidem promluví předsedové Parlamentu a vlády

01.01.2019 6:30

Na Nový rok k lidem promluví prostřednictvím médií předsedové Parlamentu a vlády. Projevy předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) a předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) postupně zazní dnes hodinu po poledni. Česká televize večer odvysílá novoroční rozhovor s premiérem Andrejem Babišem (ANO), píše ČTK.

Na Nový rok k lidem promluví předsedové Parlamentu a vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Kubera

Prezident Miloš Zeman své poselství přednesl tradičně o druhém vánočním svátku. Kromě svých tradičních témat v něm vyzdvihl vznik vlády ANO a ČSSD s podporou KSČM, odmítl požadavky „lepšolidí“ na její demisi. Varování tajných služeb a demonstrace označil za špionománii v duchu hledání mandelinky bramborové.

Předpokládá se, že projevy parlamentních předsedů nebudou tolik kontroverzní, i když se pravděpodobně také budou týkat dění ve společnosti. „Můžeme slíbit, že projev předsedy Senátu nebude o mandelinkách ani o lepšolidech,“ uvedla horní komora na svém twitteru.

Novoroční projevy šéfů parlamentních komor budou novinkou, nikoli však vystoupení předsedy vlády. Ti promlouvali na Nový rok několik let po druhé světové válce. V roce 2006 krátce po silvestrovské půlnoci přednesl novoroční projev tehdejší premiér Jiří Paroubek ještě jako předseda ČSSD prostřednictvím již zaniklého kabelového a satelitního kanálu 24cz. O čtyři roky později na Nový rok ráno zveřejnil server První zprávy projev Zemana jako bývalého premiéra a lídra Strany práv občanů.

Novoroční, případně vánoční projev, pronášeli v Československu či České republice doposud zejména prezidenti. Tradici novoročních promluv zahájil už první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, ve 30. letech minulého století přešel k vánočním poselstvím. K novoročnímu termínu prezidentských projevů se vrátil Klement Gottwald. Poslední novoroční prezidentský projev měl v Česku roku 2013 Zemanův předchůdce Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…