Na Pardubicku by ve volbách vyhrála ODS, ČSSD by byla druhá

29.08.2012 20:57

Pokud by podle agentury ppm factum research probíhaly právě teď volby v Pardubickém kraji, zvítězila by zde ODS. Sociální demokraté by byli druzí a za nimi by se umístila TOP 09.

Na Pardubicku by ve volbách vyhrála ODS, ČSSD by byla druhá
Foto: archiv
Popisek: Senátor Radko Martínek.

ODS by vyhrála s 20,8 procenta hlasů. ČSSD by zaostala o 3,2 procentního bodu. A třetí pozici by obsadila TOP 09 a Starostové se ziskem 12,4 procenta.

KSČM a Koalice pro Pardubický kraj, která sdružuje lidovce, hnutí Nestraníci a SNK ED, by získaly shodně 10,7 procenta.

V roce 2008 se v Pardubickém kraji o hlasy voličů ucházelo 16 politických stran a uskupení. Krajské volby vyhrála ČSSD, která získala v 45členném zastupitelstvu 19 křesel. Do vedení hejtmanství přizvala Koalici pro Pardubický kraj s devíti mandáty. V opozici zůstaly ODS s 11 zastupiteli a KSČM se šesti mandáty. Do letošních krajských voleb kandiduje 19 subjektů.

Ve srovnání s minulými volbami by si výrazně pohoršila především ČSSD. Nyní by získala o 18 procentních bodů méně než před čtyřmi lety, tedy polovinu voličských hlasů. Velký propad o osm procentních bodů by zaznamenala také Koalice pro Pardubický kraj, komunistům by hlasů ubylo jen mírně.

Naopak velmi výrazně by posílila TOP 09. Ve srovnání se zisky uskupení Nezávislí starostové pro kraj v roce 2008 by tato koalice získala zhruba třikrát více hlasů a stala by se významným hráčem komunální politiky kraje.

Podle průzkumu by k volbám nyní přišlo 30 procent lidí, o téměř čtyři procentní body méně než před čtyřmi lety. Většina by využila preferenční hlasy. Necelá třetina obyvatel kraje v současné době neví, koho by z kandidátů preferovala za hejtmana.

V průzkumu odpovídalo 1004 lidí. Byl proveden mezi 16. a 22. srpnem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…