Na Praze 1 kandidují REZIDENTI 1. Lídryní je Kateřina Klasnová

10.08.2022 15:49 | Bleskově

Při „sousedských hovorech“, díky občanské nespokojenosti umocněné znalostmi, že mnoho věcí by bylo možné řešit jinak, prý vzniklo hnutí REZIDENTI 1. Hnutí začalo v roce 2018 jako facebooková skupina a rezidentská platforma, která zveřejňovala nekalosti politiků Prahy 1.

Na Praze 1 kandidují REZIDENTI 1. Lídryní je Kateřina Klasnová
Foto: Archiv REZIDENTI 1
Popisek: Martin Motl, Kateřina Klasnová a Jakub Vaculín (REZIDENTI 1)

Kandidátku vede dlouholetá politička Kateřina Klasnová, kterou REZIDENTI 1 oslovili a přizvali ke spolupráci. Klasnová byla zastupitelkou první městské části 12 let. V posledních 4 letech byla mimo zastupitelskou funkci, nicméně působila jako členka bezpečnostní komise a předsedkyně bytové a sociální komise. „Angažovala se například proti výstavbě podzemních garáží na Klárově, proti výstavbě hotelu na Staroměstském náměstí, proti prodeji půdních bytů firmám Arta a Meltex či proti nevýhodným smlouvám radnice se Sebastianem Pawlowským a se společnostmi napojenými na Ivo Rittiga, Bohumíra Ďurička apod. Je spoluautorkou petice proti kácení stromů na Petříně,” uvádí se v tiskové zprávě. 

„Na kandidátce REZIDENTI 1 jsou dlouholetí aktivní rezidenti, pro které je bydlení v Praze 1 srdcovou záležitostí. Chceme se ale v noci vyspat a procházet se čistými ulicemi se stromy. Nechceme, aby centrum bylo synonymem levné nalévárny alkoholu a parkovištěm pro koloběžky. Náš program vychází a těží ze znalosti Prahy 1 a života v ní. Neucházíme se o přízeň voličů na základě předvolebních slibů nebo líbivých marketingových hesel,“ říká Kateřina Klasnová. 

Každý programový bod, se kterým jdou REZIDENTI 1 do voleb, má prý svého garanta, který se danou problematikou dlouhodobě zabývá. Sdílené ubytování tak například řeší Petr Městecký, předseda Spolku snesitelného bydlení v centru Prahy. 

Odliv obyvatel z centra Prahy trápí jedničkovou část dlouhodobě. Život pro mnohé Pražany v centru je nepředstavitelný. Místní trápí nadměrný hluk, nepořádek a sdílené ubytování. Počet obyvatel Prahy 1 v roce 2009 činil 30.343. Od té doby jejich počet pomalu klesá. Ke konci roku 2021 se počet obyvatel podle Českého statistického úřadu snížil na 26.617. 

Kandidáti REZIDENTI 1 a příznivci, zdroj: REZIDENTI 1

Podle REZIDENTŮ 1 nese vinu i vedení radnice, které prý nepreferuje potřeby místních. 

Martin Motl, dvojka na kandidátce, se na Praze 1 také angažuje dlouhodobě. Právě on založil tuto rezidentskou platformu, která nejprve existovala pod názvem Sousedé SOBĚ. 

„V roce 2021 jsme společně dospěli k tomu, že je nutné převzít odpovědnost a proměnit se na kandidující hnutí. V roce 2022 jsme udělali dohodu a finálně se rozhodli, že budeme jako hnutí bez ohledu na politickou příslušnost kandidovat pod názvem REZIDENTI 1. A začali jsme budovat vlastní tým rezidentů, kteří v Praze 1 opravdu bydlí a kteří budou ochotní zabývat se odborně místní politikou,” uvedl v tiskové zprávě Motl. Motl prý mimo jiné inicioval petici za přívětivou rekonstrukci Betlémského náměstí a Anenského trojúhelníku a poslední volební období byl v Praze 1 například předsedou komise obecního majetku, členem bytové a sociální komise a předsedou komise informatiky a také magistrátní komise pro poskytování krátkodobých ubytovacích služeb.

Z třetí pozice se bude o post v zastupitelstvu, případně v radě, ucházet Jakub Vaculín. Prahu 1 zná z pozice vedoucího pracovníka radnice, je členem a zakládajícím členem jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 1. Vaculín v minulosti inicioval vybudování tří komunitních zahrad, včetně té Za Haštalem, zajišťuje a koordinuje služby denního Pohotovostního úklidu tam, kde si to občané Prahy 1 žádají, a vyřešil například mnohaletý problém s narkomany v pasáži domu Vodičkova 32. 

„Politik má mít vizi a úředník ji má naplnit. Po téměř čtrnácti letech zaměstnance radnice Prahy 1 jsem dospěl k závěru, že ačkoliv si současné pozice a postavení velmi vážím, z mého pohledu nastal čas, abych se díky své kvalifikaci ucházel o možnost svoje zkušenosti uplatnit z pozice voleného zástupce občanů Prahy 1,“ uvedl ke své kandidatuře Vaculín. 

„Pokud se v noci nevyspíte kvůli hlučícím a namol opilým turistům na ulici, kvůli bezohledným klientům služby typu Airbnb v domě či vnitrobloku a ranní cesta do práce nebo s potomkem do školky je superobří slalom mezi střepy, výkaly či zvratky, pak je vám celkem jedno, jestli je někde normální křižovatka nebo kruhový objezd. V Praze 1 se dá pro občany udělat mnohé. Musí se ale chtít, a rozhodovat na základě informací, vycházejících především od místních. Nikoli z domněnek a vlastních závěrů utvořených v nějaké kanceláři, jež vedou k troufalosti přesvědčovat občany, že mají chtít to či ono,“ dodal Vaculín.

Na kandidátce REZIDENTŮ 1 je 10 žen a 17 mužů. Zastupují všechny části Prahy 1. Jejich věkový průměr je 53 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…