Na ROP Severozápad končí kontrola, výsledky budou až v létě

08.06.2012 16:15

Týdenní kontrola dotačního úřadu Severozápad dnes končí. Úředníci Evropské komise odpoledne kontrolovali poslední z deseti projektů, které jim vybral jako nejproblémovější audit zadaný ministerstvem financí.

Na ROP Severozápad končí kontrola, výsledky budou až v létě
Foto: mag-ul.cz
Popisek: Letecký pohled na město Ústí nad Labem

Žádné konkrétní závěry zřejmě zatím nebudou a spíš se čekají až v červenci, řekl ČTK ředitel úřadu Pavel Markvart (ODS). Navíc půjde jen o návrh, který bude ještě projednávat Evropská komise. Žadatelům v Ústeckém a Karlovarském kraji hrozí vracení dotací v řádu stovek milionů korun, navrhlo to i české ministerstvo financí.

Korekce by se zatím mohla platit ze státního rozpočtu

Skupina úředníků dorazila do Ústí v pondělí a od té doby se probírali dokumenty k projektům, které označil audit za problémové. "Funguje to tak, že sedí v zasedací místnosti, kde je deset lidí. Tři kontroloři z Bruselu, dvě tlumočnice, zástupci našeho úřadu a příjemců," řekla ČTK a České televizi mluvčí úřadu Marcela Klíchová. Kontroloři přijeli mimo jiné proto, aby získali vyjádření i od ostatních stran. Původní audit, který si zadalo ministerstvo u soukromé firmy Deloitte, dotační úřad kritizoval. Úředníci každý den končili zhruba v 18:00, dnes odjedou v 16:30.

Na konci by měla být zpráva, kterou se bude dál zabývat Evropská komise. "Domníváme se, že konkrétní výstup z kontroly bude znám někdy v červenci. Konečné slovo bude mít ale Evropská komise," řekl ČTK Markvart. Nikdo z kontrolorů s novináři nekomunikoval.

Ministerstvo financí navrhlo Evropské komisi u problémových projektů takzvanou korekci, nejčastěji pětiprocentní. Zatím by ji zaplatila státní pokladna, která dotace vyplácí a od EU je dostává až zpětně. Stát by pak zřejmě chtěl peníze vrátit od žadatelů. Celkem jde zhruba o 200 až 300 milionů korun. Největší penále zatím hrozí městu Chomutov, které by mělo vrátit 34 milionů korun za hokejovou tréninkovou halu. Další problémové projekty jsou podle dřívějšího Markvartova vyjádření třeba žatecký Chrám chmele a piva nebo rekonstrukce ústeckého muzea.

Pondělní STOP

ROP Severozápad rozděluje v Ústeckém a Karlovarském kraji na evropských dotacích celkem 19 miliard korun, z toho 16 miliard už je pod smlouvami.

V březnu 2011 policie zadržela Markvartova předchůdce Petra Kušnierze, který teď u soudu čelí obžalobě z přijímání úplatku u tří projektů. Už tehdy na úřadu zajišťovala dokumenty policie, která se vrátila 1. června a odnesla si dokumenty ke čtyřem dalším projektům. Na údajné machinace s dotacemi poukazuje řada kritiků, úřad to odmítá. Úřady a kritici na sebe podávají i trestní oznámení; to poslední podle serveru Aktuálně.cz dnes podali senátoři Alena Dernerová a Jaroslav Doubrava z opozičního hnutí Severočeši.cz. Úřad podle nich poškozuje finanční zájmy EU.

Dotační program je od pondělí oficiálně zastavený, rozhodla o tom ministerstva pro místní rozvoj a financí. Pochybení úředníků odpovědných za program nemusela být jen selháním jednotlivců, ale mohla mít systémový charakter, uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Markvart připustil, že krajním řešením by mohlo být i zrušení celého programu, což by znamenalo vrátit celých 19 miliard korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…