Na Sobotku se prý tlačí známá tvář z ČSSD. Bude další lánská schůzka?

04.10.2016 18:28

Víc energie do vedení ČSSD požaduje jihočeský hejtman a v současné době asi hlavní oponent předsedy strany Bohuslava Sobotky Jiří Zimola. Píše to server Seznam.cz.

Na Sobotku se prý tlačí známá tvář z ČSSD. Bude další lánská schůzka?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Zimola je podle serveru v současné době hlavním vnitrostranickým Sobotkovým kritikem, jenž chce navíc do vedení strany. Z něj odešel poté, co se po minulých sněmovních volbách zúčastnil schůzky v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. „Vím, že minulá schůzka se mnou navěky zůstane, je to určité stigma, které si nesu,“ uvedl Zimola v rozhovoru pro Seznam. Podle svých slov se však za ni nestydí, protože se nedopustil ničeho proti předsedovi strany. Nyní žádný útok na Sobotku rozhodně nechystá.

Nevhodnost schůzky však nepopírá. „Že jsem byl použit jako užitečný idiot, to vím také. Je to fantastická zkušenost, kterou jsem dostal,“ řekl k lánské schůzce také Zimola. Pamatuje si však výborný guláš, na kterém si v Lánech pochutnal. 

  • Původní text ZDE

Zimola je v současné době jediný, který prohlašuje, že Bohuslav Sobotka nemusí být příští rok na sjezdu jediným kandidátem na předsedu. „Jsme demokratická strana a může se stát, ať už po krajských volbách, nebo později, že se ke kandidatuře na předsedu může někdo odhodlat,“ dodal. On sám se bude asi ucházet o post místopředsedy. „Je celkem legitimní, že by se do nejužšího vedení strany mohly dostat řekněme i energičtější hlasy a jiné názory, které by ten obraz strany v očích veřejnosti mohly oživit. Ano, rád bych přispěl,“ dodal.

Současnému stranickému vedení vyčítá především to, že ČSSD nepřibývají voliči, i když již ve vládě prosadila většinu svého programu. Zároveň se také domnívá, že slušnost sociálních demokratů ustupuje razanci předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. „Je potřeba se bavit o tom, jak lépe prodávat uspěchy sociální demokracie, která je vůdčí stranou vlády,“ myslí si.

Zimola se v minulosti dostal do sporu se Sobotkou kvůli církevním restitucím. Navrhl je totiž zdanit, což bylo v rozporu s koaliční smlouvou. „Že tomu mému návrhu nerozuměl pan premiér, tomu jsem rozuměl já. Že tomu nerozuměl Slávek Sobotka jako předseda sociální demokracie, tomu jsem se podivoval. To, aby předseda politické strany nazval svého kandidujícího hejtmana populistou a laciným sběračem politických bodů, to tu ještě nebylo. To jsem mu do očí vyčetl, a to jsem se na něj zlobil,“ láteří Zimola, který je dlouhodobým podporovatelem současného prezidenta Miloše Zemana.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…