Na Ukrajině hrozí opravdový průšvih. Největší jaderná elektrárna Evropy může vyletět do povětří

13.05.2015 19:07

Ekologové a odborníci na jadernou energii svorně vyjadřují obavy nad tím, jak se boje ukrajinské války blíží k největší jaderné elektrárně v Evropě v ukrajinském Záporoží. Roste potřeba jádra, klesají zásoby uhlí i plynu. Jaké následky to bude mít pro Ukrajinu?

Na Ukrajině hrozí opravdový průšvih. Největší jaderná elektrárna Evropy může vyletět do povětří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stožáry vysokého napětí

Více než 3 000 použitých palivových tyčí je uskladněno v kovových barelech ve vysokých betonových nádobách volně stojících pod širou oblohou, jen zhruba 200 km od fronty. „S válkou za rohem je šokující, že jsou ty nádoby takhle venku, bráněné jen kovovou branou a pár pochodujícími strážnými,“ říká Patricia Lorenzová z hnutí Přátelé Země, která elektrárnu navštívila.

„Nikdy jsem nic takového neviděla,“ dodává. „Je to neslýchané, například v Německu soudy nařídily zabezpečit sklady proti teroristickým útokům vyztuženými zdmi a střechou,“ dodává.

Přestože podle představených EU je elektrárna mimo nebezpečí probíhajícího konfliktu, místní se bojí, protože nezapomněli na ani ne 30 let starý výbuch v Černobylu. „Lidé mají strach, protože boje jsou celkem blízko,“ říká Vasilij Ivanovič, bývalý policista, nynější dobrovolník. „Pokud chce Putin propojit Rusko s Krymem, cesta vede přes Mariupol. Ruské jednotky už jsou skoro tam a mají rakety, které mohou zasáhnout elektrárnu,“ dodává.

Celý text zde

Jakákoliv ofenzíva rebelů může elektrárnu ohrozit. Úvodní nátlak proti pozicím na frontě je totiž často následován bombardováním potenciálních obranných linií. „Rusové používají velké množství raketových systémů, které nejsou příliš přesné, a je jim jedno, kam dopadnou,“ říká Gustav Gressel, člen Evropské rady pro zahraniční věci.

Podle Gressela by samotná elektrárna mohla sloužit jako obranná pozice pro prchající ukrajinské jednotky. „Samozřejmě pokud by tam nastaly boje, mohlo by dojít ke katastrofě,“ vysvětluje.

Úroveň zabezpečení v Záporoží je v tuto chvíli velmi vysoká. Úřady tvrdí, že pokud boje dojdou až sem, existují plány na uzavření přístupových cest a rozmístění jednotek. Říkají však také, že žádný plán nemůže vzít v úvahu otevřený válečný konflikt. „Vezmeme-li v potaz aktuální stav bojů, nemohu říct, co přesně by dokázalo zcela ochránit elektrárnu od útoku kromě jejího přesunutí na Mars,“ říká Sergej Božko, představený Státního inspektorátu pro regulaci jádra.

Neil Hyatt, profesor skladování radioaktivního odpadu, se vyjádřil, že jedinou možností, jak plně uchránit Záporoží před katastrofou, by bylo postavit sklady nové, připravené na aktuální hrozbu a přesunout tam existující odpad. Stavba takového zařízení by však „byla velmi drahým rozhodnutím“ podle Nikolaje Steinberga, bývalého ukrajinského zástupce ministra energetiky. „Myslím si, že to není nutné,“ sdělil.

Mezi místními rostou obecné obavy o bezpečnost. Mnozí ze 770 000 obyvatel města Záporoží podporují elektrárnu kvůli pracovním místům, které v oblasti vytvořila, ale od loňského prosince, kdy byla elektrárna na chvíli odpojena, se šíří zprávy o úniku radiace. To však představenstvo elektrárny zamítá.

Od loňského roku vzrostla na Ukrajině produkce jaderné energie o 10 % vzhledem k probíhajícímu konfliktu a nejistotě, co se týká dodávek ruského plynu. Uhelné zásoby se kvůli bojům na východě také tenčí a je třeba je brát z jiných zdrojů. Výsledek této situace je pak ten, že z uranových zásob se stává nové bojiště mezi Východem a Západem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…