Na Ukrajině prý koluje vtip. O NATO

12.03.2022 9:18

Psycholožka Světlana Tavancevoá, která pochází z ukrajinského Charkova, se dala spolu s dětmi na cestu na západ poté, co deset dní slyšela dopadat ruské granáty a rakety. „Rozstříleli celou pokojnou vesnici, přitom tam nebylo nic, žádné vojenské objekty. Jen staré babičky a chudé rodiny. Co musí prožívat taková stará paní, která je v domě sama? To je prostě teror!“ řekla pro Český rozhlas ukrajinská psycholožka. A prozradila, že na Ukrajině se teď o Severoatlantické alianci vypráví vtip.

Na Ukrajině prý koluje vtip. O NATO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

Ukrajinská psycholožka Světlana Tavancevová žila v Charkově. Ale když na její město začaly dopadat ruské granáty a rakety, rozhodla se odejít dál na západ. Nejprve do Lvova, pak do Polska a pak dál do České republiky.

„Zažili jsme deset dní bombardování. Žili jsme v neustálém napětí, protože sirény nefungují, tak jsme museli pořád sledovat, jestli nemáme jít do krytu,“ prozradila paní Světlana.

Dlouho prý nechtěla podléhat panice, ale jednou slyšela velké rány. To prý Rusové rozstříleli celou vesnici plnou starých lidí a rodin s dětmi.

„Pak jsem jednou ukládala dceru do postele, přikrývala ji a najednou prásk. Bum, rozstříleli celou pokojnou vesnici, přitom tam nebylo nic, žádné vojenské objekty. Jen staré babičky a chudé rodiny. Co musí prožívat taková stará paní, která je v domě sama? To je prostě teror!“ kroutila hlavou nad ruským válečným barbarstvím.  

Všichni, kteří utíkají, utíkají nalehko. Snažila se sobě i dětem zachránit život. Na útěku se prý lidé často dostanou do rvačky. O jídlo, o všechno. Ve městech chybí jídlo, léky, hygienické potřeby. Charkov teď podle ní zažívá humanitární katastrofu. Lidé sbírají drobky i na ulicích. „Jak nám to vyprávěly naše babičky o druhé světové válce,“ podotkla.

V Česku by dál ráda poskytovala pomoc ukrajinským uprchlíkům. Soudí, že tu budou možná potřebovat i Češi.

A nakonec přidala pár slov na adresu Západu.

„Všimli jste si, že se náš prezident stal názorovým vůdcem Evropy? Evropskou unii už neřešíme. U nás na Ukrajině teď koluje vtip, že poté, co Charkov tři dny odolával ruskému útoku, požádalo NATO o připojení k Ukrajině,“ zasmála se s nádechem hořkosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …