Na Úřadu vlády se vyplácely statisíce i dřív. Nagyová nebyla jediná

23.08.2013 18:32

Vedoucí zaměstnanci Úřadu vlády dostávali i v minulosti statisícové odměny, nedosahovaly však takové výše jako v posledních dvou letech u bývalého vedoucího úřadu Lubomíra Poula nebo někdejší vrchní ředitelky kabinetu Jany Nagyové.

Na Úřadu vlády se vyplácely statisíce i dřív. Nagyová nebyla jediná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Vyplývá to z údajů o platech z let 2007 až 2009, které dnes úřad zveřejnil. "Zájem o platové poměry na Úřadu vlády byl mimořádný, v první den uvolnění informací o mzdách vysokých státních úředníků navštívilo vládní portál přes 6000 unikátních uživatelů. Úřad vlády má zájem v nastoleném trendu pokračovat a reflektovat veřejný zájem v zájmu transparentnosti," uvedl k dnešnímu kroku vedoucí úřadu Radek Augustin. Na začátku srpna úřad zveřejnil data z let 2010 až 2012.

Z těch vyplynulo, že Poul bral ročně 1,17 milionu korun plus další odměny. Ty například loni činily téměř 1,7 milionu. Přítelkyně expremiéra Petra Nečase Jana Nagyová si v posledních dvou letech přišla na 998 000 korun ročně, k tomu dostala odměny 1,2 milionu a 840 000 korun.

Platy současných zaměstnanců nezveřejněny

Žádný z dřívějších ředitelů sekcí, tedy funkce, kterou Nagyová zastávala, si přitom v letech 2007 až 2009 nepřišel na odměnách na více než 293 000 korun. Bývalý ředitel Úřadu vlády Jan Novák bral plat přes milion korun ročně a na odměnách nejvíce získal v roce 2009, kdy dostal 865 000 korun.

Výši platů a odměn současných vedoucích zaměstnanců úřad nezveřejnil. Premiér Jiří Rusnok ale už dříve řekl, že nový šéf úřadu Augustin má základní plat zhruba 90 000 korun měsíčně, o deset procent méně než jeho předchůdce. Zároveň zdůraznil, že prémie se na úřadu budou dávat nižší než v minulosti. Měly by činit nanejvýš 30 procent základního platu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…