Na ambasádě v Bratislavě volily dvě stovky Čechů

25.10.2013 17:45

Přibližně dvě stovky Čechů hlasovaly na velvyslanectví v Bratislavě za první dvě a půl hodiny od zahájení předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Už před otevřením volební místnosti čekalo u budovy ambasády několik desítek lidí, kteří si pak museli vystát krátkou frontu, než se dostali k hlasovacím archům.

Na ambasádě v Bratislavě volily dvě stovky Čechů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovensko

"Je to poměrně vysoké číslo, to je pro mě překvapení. Z toho bych usuzoval, že v Bratislavě bude poměrně vysoká účast," řekl novinářům český velvyslanec na Slovensku Jakub Karfík. Dodal, že z dvou stovek voličů zhruba 150 hlasovalo na základě voličského průkazu. Karfík očekává, že na velvyslanectví bude volit dohromady 400 až 500 lidí.

Česká komunita je prý spjata spíše se Slovenskem

V parlamentních volbách, které se konaly před třemi lety, přišlo na ambasádu v Bratislavě hlasovat 430 Čechů. Volební místnost na velvyslanectví je jediným místem, kde Češi na Slovensku mohou během dneška a soboty odevzdat ve volbách svůj hlas.

Do zvláštního seznamu voličů, který je určen pro Čechy žijící na Slovensku, se předem zapsalo 460 lidí. To je jen zlomek z několika desítek tisíc krajanů, kteří bydlí v zemi pod Tatrami. "My nemůžeme mít více volebních místností než jednu, a ta je v Bratislavě. Velká česká komunita je aktivní například v Košicích. Pro tyto naše krajany je volební místnost poněkud vzdálená," uvedl Karfík, kterého v příštích týdnech v čele české ambasády na Slovensku nahradí bývalá první dáma ČR Livia Klausová.

Nízký počet krajanů, kteří projevili zájem o české volby, souvisí podle Karfíka s tím, že česká komunita je spjata se Slovenskem. "To může být důvodem, že se více věnují těm otázkám, se kterými žijí, než těm otázkám, se kterými žijí naši spoluobčané v České republice," poznamenal diplomat. Také krajané z východního Slovenska si stěžovali, že po zrušení generálního konzulátu ČR v Košicích by k volbám museli cestovat do 400 kilometrů vzdálené Bratislavy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…