Na blití! Vzpoura. Při akci s Landou se demonstranti naštvali a nešetřili se

10.01.2021 18:52

REPORTÁŽ Dělám tady neškodné divadlo, zato vláda tím svým divadelním kusem ničí nás všechny. To nám řekl muž v pirátském klobouku se záchodovou mísou na kolečkách. Také jsme mluvili s párem, který mlátil do pivního sudu, chlápkem se žlutou Davidovou hvězdou na bundě a jedním ze Tří mušketýrů. Stalo se při demonstraci proti vládním opatřením na pražském Staroměstském náměstí.

Na blití! Vzpoura. Při akci s Landou se demonstranti naštvali a nešetřili se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace proti vládním opatřením na Staroměstském náměstí

„Jsme síla, a ne násilí. Síla, která má tlačit hlavu k rozumu,“ horoval zpěvák Daniel Landa při nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí. Policisté ve žlutých vestách u pomníku mistra Jana Husa celé dění sledovali a v postranních ulicích byla připravena auta plná jejich kolegů k zásahu. My jsme se ptali zajímavých lidí z davu.

Ten pravý pirát

„Jsem tady za pravý piráty, kteří tvrdí, že pravdu má jenom bouchačka!“ To hrdě prohlásil šedovlasý muž s pirátským kloboukem, celkem provařená pražská postavička, který pobíhal mezi lidmi a za sebou táhl záchodovou mísu na kolečkách. „Seru na to, všichni jsme pozitivní,“ měl napsáno na transparentu. Představil se jako Jan Hrubý a prohlásil, že je všudezdejší, ale narodil se v Praze. Občas se nechal vyfotit sedící na klozetu, občas na mísu pustil ostatní.

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí

„Dělám tady neškodné divadlo, zato vláda tím svým divadelním kusem ničí nás všechny,“ řekl a doplnil: „Podívejte se na to nekvalitní testování. Člověk má přece imunitu ve střevech. Ta jejich statistika je přesný součet nepřesných čísel. Nic to neznamená. Vždyť už jsme všichni dávno promoření. Jen přicházíme o své svobody. Takže jsem rád, že se lidé bouří. I když musím říct, že nesouhlasím s tím, že na pódiu vystoupil i Václav Klaus, který je pro mě součástí komunistické éry.“

Lyžařka a hospodský

Až za mariánským sloupem, tedy v značné vzdálenosti od pódia, postávali muž v bílé kombinéze s pivním sudem a lyžemi na rudlu a žena s lyžařskou helmou, na které vlála česká vlaječka. „Vládní opatření jsou podle mě v rozporu se zákonem, nepřiměřené a scestné. Vůbec nechrání skupiny, které by ale chráněny být měly,“ sdělil bývalý hospodský Josef.

Provozoval hospodu v Liberci, ale musel ji zavřít, protože neměl z čeho platit nájem, energii a další poplatky. „Peníze z nebe neprší, alespoň u mě. A vláda to neřeší,“ dodal s tím, že sud, do kterého při demonstraci opakovaně mlátil kovovou tyčí, je symbolicky poslední sud z jeho knajpy a představuje poslední tažení českého pohostinství.

„Miluju hory, hlavně v zimě. Vzhledem k tomu, jak to je teď nastavené, tak to k nám lyžařům není moc vstřícné. Lidí je nyní na horách habaděj, a co to tedy má za význam zatrhnout vleky, vždyť je to nesmysl,“ podotkla lyžařka z Prahy Domča.

Muž s Davidovou hvězdou

„Vzpoura,“ vykřikl chlápek, který měl na bundě žlutou Davidovu hvězdu s nápisem „Neočkovaný“, podobnou těm, jež museli nosit židé za druhé světové války. „Orouškovali nás, teď nás chtějí očkovat, a co přijde potom, nevím. Je mi z vlády na blití. Chci se vzpouzet, chci být neposlušný občan, a proto tady jsem,“ zdůraznil zedník Tomáš Ulrych z Chomutova, který, jak řekl, chce zachovat náš stát, demokracii a ústavu. A dodal: „Chci, aby nebyla policie gestapem, ale aby byla s náma.“

V davu lidé drželi transparenty s hesly jako „Stop koronateroru“, „Prokázáno 56 nakažených v restauracích“ či „Nechceme kompenzace, chceme pracovat“. Když na pódium vystoupil majitel rebelující pivovarské restaurace Malý Janek v Jincích na Příbramsku a bývalý politik ODS Jiří Janeček, ozvalo se z davu: „Pivo, pivo, pivo, pivo.“ U „toitojek“, které stály na několika místech Staromáku, se čekaly fronty.

Tři mušketýři

„Jeden za všechny a všichni za jednoho,“ nesli na transparentu tři demonstranti, kteří byli oděni do mušketýrských kostýmů. „Bojujeme za naši republiku, naše lidi a naše děti, které musí být zavřené doma, nemohou sportovat, chodit do školy a bavit se s kamarády. Proto tady jsme. Ostatně jsme na každé demonstraci, protože jde o naše životy, a ne o to, aby se naši politici měli dobře,“ zmínil Martin Horák z Horního Jelení ve východních Čechách, který montuje bezpečnostní dveře. Jelikož dalšími mušketýry byly ženy, nebylo možné odhadnout, jestli jsme hovořili s Athosem, Porthosem anebo Aramisem.

Protestní akce pořádané iniciativou Chcípl PES se zúčastnilo podle policie 3 000 lidí a exprezident Václav Klaus tam veřejně odmítl očkování. Kavárna Starbucks na Staromáku praskala ve švech. Policejního zásahu nebylo třeba. Asi největším přáním většiny zúčastněných bylo „otevřít Česko“, a jak se psalo na dalším z transparentů: „Namísto plošného lockdownu všech cíleně ochránit 20 % zranitelných!“

VIDEO: Demonstrace Otevřeme Česko na Staroměstském náměstí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Jan Rychetský

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…