Na blízkém východě se znovu chrastí zbraněmi, v ČT se potkali velvyslanci

15.11.2012 22:59

Turbulentní události české politiky vytlačil ve čtvrtek z první části diskusního pořadu Události, komentáře hrozící konflikt na Blízkém východě. Střety mezi Izraelci a Palestinci se v tomto týdnu staly zase o něco dramatičtějšími a Izrael dokonce pro jistotu mobilizuje své záložníky.

Na blízkém východě se znovu chrastí zbraněmi, v ČT se potkali velvyslanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova České televize na Kavčích horách

Nejnovější blízkovýchodní konflikt eskaloval v tomto týdnu, když byl ve středu po útoku izraelského letectva zabit vojenský velitel palestinského hnutí Hamás a následně začaly z obou stran létat rakety. Útoky na Izrael si vyžádaly tři životy, střelba na palestinské pásmo Gazy měla patnáct obětí. V nastalé situaci Izrael nevylučuje ani pozemní útok a začal chystat své tankové jednotky.

Ve studiu se střetl izraelský velvyslanec v ČR Yaakov Levy a jeho palestinský protějšek Mohamed Salaymeh. Oba v diskusi hájili stanoviska svých stran. Izraelský velvyslanec potvrdil informaci, že Izrael mobilizoval třicet tisíc záložníků pro případ válečného konfliktu.

Jakožto neutrální komentátor pak v pořadu vystoupil expert na blízký východ Jan Fingerland z Českého rozhlasu. Podle Fingerlanda tento konflikt již delší čas rostl pod povrchem a nyní hrozí, že skutečně bude eskalovat v „horkou“ válku. Přesto je však možnost, že nepřeroste v klasickou válku pozemních vojsk, ale podaří se jej utnout v současné fázi raketového ostřelování.

Nejnovější konflikt na Blízkém východě zasáhl i do české politiky. Prezident Václav Klaus měl původně v neděli odletět na státní návštěvu Izraele, ale nakonec se rozhodl zůstat doma a cestu zrušil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …