Na brněnských právech rozvíjejí poradenství pro uprchlíky. A nejen to

26.08.2015 12:00

České univerzity se chystají pomoci uprchlíkům. Na některých oborech na Univerzitě Karlově budou moct studovat běženci za určitých podmínek zdarma. Brněnská Masarykova Univerzita zatím hledá cestu, jak by mohla pomoci, ale už teď rozvíjí problematiku právní pomoci uprchlíkům. Vstřícné se zdají být i další české a moravské univerzity. Mnohým českým občanům se to ovšem nelíbí.

Na brněnských právech rozvíjejí poradenství pro uprchlíky. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Univerzity nabídly pomocnou ruku uprchlíkům, kteří u nás uspějí se žádostí o azyl. Některé fakulty Univerzity Karlovy nabídnou běžencům studium v angličtině, a to zdarma. Některým českým občanům se to nelíbí. Na internetu se objevují výtky, že se mluví o pomoci uprchlíkům, když v mnoha případech nejsme schopni pomáhat ani vlastním lidem. Univerzity si ale přes určitou nelibost trvají na svém.

Kolik uprchlíků v ČR nakonec zůstane?

„Masarykova univerzita nechce nic uspěchat: hledá konkrétní způsoby, jak a kde přispět. Brněnský rektor proto ustavil tým, jehož úkolem je zmapovat činnosti, které univerzita ‚umí‘ a může i využít. Tématu mezinárodní migrace se věnují tamní sociologové a na právnické fakultě se rozvíjí tematika právního poradenství pro uprchlíky. S překonáním jazykových bariér zase mohou pomoci pracoviště poskytující výuku češtiny pro cizince,“ píší středeční Lidové noviny.

Podle Rektora MU Lukáše Beka musí univerzita spolupracovat s neziskovým sektorem, ale napřed musí být jasněji i v tom, kolik uprchlíků by vlastně rádo zůstalo v Česku.

Stojí za připomenutí, že Univerzita Palackého v Olomouci už nabídla studium mladým Ukrajincům, kteří také ve vlastní zemi trpí válečnou krizí. Pomoci chce také syrským mladým lidem. Na univerzitě by se mohly formovat budoucí elity Sýrie. Vstřícně se k celé věci staví i univerzity v Liberci a Ostravě.

Naproti tomu Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo ČVUT v Praze se prozatím staví k problematice zdrženlivěji. Vyčkávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

odškodnění

Pane poslanče, dobrý den, co si myslíte o tom, za jakých podmínek chce Praha poskytnout pozůstalým po obětech střelby na FF finanční pomoc? Já si troufnu říci, že je to až nehumánní, a že je celý ten dotazník je jen zástěrkou, jak nepomoci. Zajímalo by mě taky, zda nějaké odškodnění vyplatil stát? M...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

18:07 Celebrity s patentem na rozum. Jak vidí Hoffman dnešní novináře?

POHLED IVANA HOFFMANA Slovenskem hýbe kauza z televize Markíza, kde byl z obrazovky stažen moderátor…