Na dítě nalepili minu... Ukrajinská diplomatka vypovídá o ruských zvěrstvech

03.05.2022 17:23

Při pokračujících ruských útocích v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny bylo podle tamní vlády během posledních dní zabito nejméně devět civilistů. Kromě smrti tisíců civilistů od začátku války ukrajinské autority hovoří také o množství sexuálních zločinů ze strany ruských vojáků. „Znásilnění a sexuální útoky musejí být vyšetřovány jako válečné zločiny,“ uvedla kandidátka na velvyslankyni Ukrajiny v Kanadě Julia Kovalivová.

Na dítě nalepili minu... Ukrajinská diplomatka vypovídá o ruských zvěrstvech
Foto: Twitter
Popisek: Mrtví civilisté v ulicích ukrajinského města Buča

Rusko v dubnu zahájilo novou ofenzívu na východě Ukrajiny zaměřenou na Doněckou a Luhanskou oblast poté, co na konci března upustilo od útoku na hlavní město Kyjev. Podle informací stanice AlJazeera byli za poslední dny zabiti nejméně tři civilisté při leteckém bombardování města Avdijivka. Další tři zahynuli při ostřelování města Vuhledar a tři byli zabiti při ostřelování města Lyman.

Celkem se podle ukrajinských autorit v Kyjevské oblasti našlo 1202 těl ukrajinských občanů, které zabily ruské síly. „Bohužel máme hrozné nálezy a téměř každý den zaznamenáváme zločiny spáchané ruskou armádou v Kyjevské oblasti. Doposud bylo předáno soudnělékařským institucím k určení konečné příčiny smrti 1202 těl zabitých civilistů. Z nich 280 osob je v současné době neidentifikovaných,“ řekl během celostátního telemostu šéf policie Kyjevské oblasti Andrij Nebytov.

Kandidátka na velvyslankyni Ukrajiny v Kanadě Julia Kovalivová kromě zabíjení civilistů ruskou armádu obviňuje také ze sexuálního násilí a požaduje, aby bylo Rusko pohnáno k odpovědnosti. Kovalivová řekla výboru kanadské Dolní sněmovny, že Rusko používá sexuální násilí jako válečnou zbraň, a uvedla, že znásilnění a sexuální útoky musejí být vyšetřovány jako válečné zločiny.

„Rusové před několika dny zabili mladou matku a přilepili jí k tělu živé dítě a připevnili mezi ně minu,“ uvedla velvyslankyně. Mina podle ní explodovala. Podle Kovalivové také Rusko unášelo ukrajinské děti a odváželo je na území okupovaná Ruskem a nyní i do samotného Ruska. Ukrajina spolupracuje s partnery na nalezení dětí a jejich navrácení zpět.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …