Na hradním protokolu se po příchodu Sklenáře změnily pravomoci

09.08.2014 20:20

V čele hradního protokolu byly po příchodu Miroslava Sklenáře rozděleny pravomoci. Hlavní protokolář Jindřich Forejt má nově na starosti zahraniční cesty prezidenta, jeho zástupce Sklenář připravuje návštěvy na Hradě a cesty v rámci Česka. Novinářům to řekl hradní kancléř Vratislav Mynář. O změnách informovaly Lidové noviny.

Na hradním protokolu se po příchodu Sklenáře změnily pravomoci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Působení Forejta v čele hradního protokolu bylo v minulosti často terčem kritiky, stěžovali si na něj prý diplomaté kvůli údajně povýšenému chování. Forejtovi se také vytýkalo, že užíval vysokoškolský titul, který nezískal.

Prověrka znovu na scéně

Několikrát se proto mluvilo o Forejtově odchodu, sám před létem podal výpověď. Zamířit měl na místo velvyslance ve Vatikánu. Po rozhovoru s prezidentem Milošem Zemanem ale výpověď stáhl. Jeho pozici podle Lidových novin oslabil příchod Sklenáře, který ve funkci hradního protokoláře působil v době Václava Havla.

Podle Mynáře byly kompetence jednotlivých pracovníků hradního protokolu po Sklenářově příchodu nově rozděleny. Forejt dostal na starosti organizaci prezidentových zahraničních cest a přípravu oslav svátku 28. října, Sklenář se zabývá například přijetím na Hradě, jmenovacími akty nebo návštěvami v rámci České republiky.

„Věřím, že tyto personální změny budou na dlouhou dobu poslední," řekl Mynář.

Kancléř se také vyjádřil ke své žádosti o bezpečnostní prověrku u Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). „Pravidelně docházím na NBÚ, kde probíráme agendu mého dotazníku. Některé věci jsou průběžně dovysvětlovány," řekl. Vzhledem k obsáhlosti dodaných dokumentů neočekává, že by NBÚ vydal rozhodnutí do devíti měsíců. To je podle NBÚ nejkratší lhůta, během níž verdikt vydává. Tento termín vyprší v polovině září. „Držím se toho, co po mně NBÚ požaduje, předpokládám hladký průběh prověrky," dodal Mynář.

Kancléř požádal o prověrku na stupeň přísně tajné loni v prosinci. Zeman dříve řekl, že pokud by Mynář o prověrku nepožádal, na Hradě by skončil. Mynář ohledně své prověrky v minulosti mlžil a termín podání žádosti odsouval. Podle Hradu kancléř pro výkon své funkce prověrku nepotřebuje. Nesmí se ale seznamovat s utajovanými skutečnostmi, které mohou znát jeho podřízení s příslušným prověřením od NBÚ. Média v minulosti spekulovala, že NBÚ kancléřovi prověrku neudělí. Vadit by mu údajně mohly některé jeho podnikatelské aktivity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…