Na jihu Moravy se možná ve volbách střetne Sobotka a Fiala

14.08.2013 12:56

Většina stran na jižní Moravě zatím nerozhodla o svých lídrech v předčasných parlamentních volbách. Výjimkou je ČSSD a KDU-ČSL. Sociální demokracie by měla nasadit v čele kandidátky členy svého nejvyššího vedení; lídrem by měl být předseda strany Bohuslav Sobotka a dvojkou místopředseda a jihomoravský hejtman Michal Hašek. ODS bude zřejmě vyjednávat s exministrem školství Petrem Fialou (nestraník).

Na jihu Moravy se možná ve volbách střetne Sobotka a Fiala
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

Účast ve volbách zatím nevylučuje ani ministr pro místní rozvoj a starosta Kyjova František Lukl (nestraník). Vyplývá to z dnešní ankety ČTK.

Jasno bude do dvou týdnů

Sobotka sice dostal nabídku, aby vedl ČSSD ve volbách v Praze, ale již ji odmítl s tím, že chce vést svoji domovskou organizaci na jižní Moravě. Tam ale působí místopředseda strany, jihomoravský hejtman a šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek. Dohoda je taková, že lídrem bude Sobotka a dvojkou Hašek, řekl dnes ČTK poslanec ČSSD a člen její brněnské organizace Jeroným Tejc, který bude zřejmě také na čele kandidátky. Lídra musí ještě potvrdit orgány strany. Tejc neočekává, že by s tím měl být problém. Kandidátka by měla být sestavena do 24. srpna.

Podle předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky zatím není jasné, zda občanské demokraty povede "člen ODS, nestraník nebo nestraník, jenž by se mohl stát později členem ODS". Hovoří se o nabídnutí postu lídra někdejšímu rektorovi Masarykovy univerzity v Brně a ministrovi školství v Nečasově vládě Petru Fialovi, který je nestraník. Kadrnka to nekomentoval s tím, že o všem se teprve bude jednat. Jasno by mělo být zhruba do dvou týdnů.

Lidovci již mají rozhodnuto. Jedničkou na kandidátce je vysokoškolský pedagog Jiří Mihola. O své úspěšné starosty se chce opřít TOP 09. Její jihomoravský předseda Jan Vitula se o post lídra ucházet nebude. Připustil však, že jednat se může o starostovi Kuřimi Dragu Sukalovském nebo starostovi Moravského Krumlova Tomáši Třetinovi. Kandidátka bude hotova do dvou týdnů.

Vládní angažmá má přednost

O lídrech teprve jedná SPOZ i uskupení ANO. I Strana zelených (SZ) má předsedu z jižní Moravy. Ondřej Liška však s největší pravděpodobností bude lídrem v Praze, kde nyní žije. ČTK to dnes řekl předseda brněnské organizace SZ Martin Ander. On se rozhodl na post lídra na jihu Moravy nekandidovat. Mohla by jím být starostka Brna-Nového Lískovce Jana Drápalová.

Zda bude kandidovat, to ještě neví starosta Kyjova a ministr pro místní rozvoj Lukl, který se se svým uskupením nestraníků málem dostal před časem do jihomoravského krajského zastupitelstva. Za svůj hlavní cíl považuje dokončení své práce na ministerstvu. "Sám se sestavením nezávislé kandidátky nepočítám, pokud bych dostal nabídku z jiné politické strany, uvažoval bych o ní. Předpokladem je dostatek času na kampaň a následně a především protnutí v otázkách programových a personálních," řekl ČTK.

V posledních volbách kraj ovládla ČSSD

V Jihomoravském kraji zvítězili v roce 2010 ve sněmovních volbách sociální demokraté, kteří získali 23,35 procenta hlasů, a obhájili tak své vítězství z roku 2006. Stejně jako tehdy skončili druzí občanští demokraté, pro které hlasovalo 18,47 procenta voličů. Třetí skončila TOP 09, obdržela 15,31 procenta hlasů. Čtvrté místo obsadili komunisté, kteří získali 11,65 procenta hlasů. Strana Věci veřejné dostala od jihomoravských voličů 9,75 procenta hlasů a pět procent v kraji překročili ještě lidovci (8,37).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…