Na místo vyhozeného Ševčíka Danuše Nerudová? Vyloučit už nelze nic, líčí pedagog poměry na VŠE

24.10.2023 20:16

Fakultní akademický senát bude za týden jednat o návrhu na odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Podnět k jeho odvolání podal rektor školy Petr Dvořák, podle kterého Ševčík poškozuje dobré jméno VŠE. Ke kauze, která se kvůli sporům táhne již sedm měsíců, se v pořadu Aby bylo jasno vyjádřil vedoucí katedry práva Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jan Vondráček, který se vyslovuje proti odvolání děkana Ševčíka.

Na místo vyhozeného Ševčíka Danuše Nerudová? Vyloučit už nelze nic, líčí pedagog poměry na VŠE
Foto: Aby bylo jasno
Popisek: Vedoucí katedry práva Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jan Vondráček

Do studia Aby bylo jasno byly pozvány obě strany sporu o setrvání děkana Ševčíka ve funkci. Pozván byl i prorektor Vysoké školy ekonomické docent Pavel Hnát, který aktivně prosazuje Ševčíkovo odvolání, pozvání však odmítl.

K odvolání děkana Ševčíka chybí rektorovi vyjádření fakultního akademického senátu, který v červnu jednání o Ševčíkovi přerušil. V souvislosti s tím, že se fakultní senát k návrhu rektora dosud nevyjádřil, jednal v pondělí Akademický senát VŠE o návrhu na odvolání vedoucího katedry práva národohospodářské fakulty Jana Vondráčka z funkce místopředsedy celouniverzitního senátu. Podle Ševčíkových odpůrců se podílí na průtazích, které děkanovo odvolání provázejí. Vondráček nakonec zůstává místopředsedou Akademického senátu VŠE, k jeho odvolání scházel senátorům jeden hlas.

„Ta snaha o odvolání pana děkana Ševčíka nabyla na intenzitě v momentu, kdy začal vystupovat na protivládních demonstracích, a vygradovalo to 11. března v souvislosti s medializací těch událostí,“ hovořil Vondráček v pořadu Aby bylo jasno o podstatě celého sporu. Vše vyvrcholilo, když v březnu minulého roku docent Ševčík pomohl zraněnému muži na demonstraci u Národního muzea poté, co jej požádal o pomoc s tím, že jej napadli policisté. Tehdy Ševčíka rektor vyzval, aby odstoupil z pozice děkana.

„Pan docent Ševčík se nedopustil ničeho závadového. To, co se ukázalo jako problém, byla komunikace PR oddělení Vysoké školy ekonomické v Praze, kdy paní tisková mluvčí, aniž předtím alespoň ověřila u pana docenta Ševčíka, co se opravdu stalo, začala vydávat tweety na poněkud neprofesionální úrovni a navíc tendenčně zaměřené směrem k tomu, že se tam pan docent Ševčík něčeho dopustil. Trochu to souvisí s tím, že měla a má za to podle jejích vyjádření, že pan docent Ševčík by měl ze školy odejít,“ popisuje vedoucího katedry práva Národohospodářské fakulty VŠE. Upozornil, jak tisková mluvčí vyjadřovala své názory, pokud jde o personální obsazení VŠE.

Politické tlaky na docenta Ševčíka zde byly však už znát před jeho zvolením děkanem. Tehdy se ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) vyjádřila, že je „alarmující, aby se Ševčík, který hájí Putina, stal děkanem Národohospodářské fakulty VŠE“.

Moderátorka Jana Bobošíková upozornila i na vyjádření prorektora Vysoké školy ekonomické docenta Pavla Hnáta, který podle zápisu z Akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE prohlásil, že „budoucí obsazení fakulty se bude konzultovat s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy a pan ministr do toho bude mít jistě co hovořit“.

Vondráček k takovému vměšování vlády za souhlasu vedení VŠE do akademických svobod následně doplnil: „Z vyjádření pana prorektora Hnáta vyplývají dvě věci: on skutečně potvrzuje, že do toho, kdo by měl mluvit do následného obsazení vedení Národohospodářské fakulty, by měl mluvit pan ministr. A uvedl, že ministerstvo má co mluvit a má co zasahovat do samosprávy univerzit, což je pozice, která je pro mě jako reprezentanta akademického senátu nepřijatelná,“ konstatoval místopředseda Akademického senátu VŠE.

Je podle jeho slov alarmující, že dochází ke zhroucení institucí na VŠE. „Jsem toho názoru, že na Vysoké škole ekonomické dochází k tomu, že selhávají někteří jednotlivci, což je ten menší problém. Ale bohužel jsem svědkem toho, že dochází i ke zhroucení některých orgánů, to je nesmírně alarmující, protože přestávají platit pravidla,“ uvedl Vondráček s tím, že v momentě, kdy přestávají platit vnitřní pravidla u samotných orgánů, může docházet k různým excesům.

Akademický senát VŠE má 31 členů, Vondráček je v něm zástupcem Národohospodářské fakulty, kterou vede děkan Miroslav Ševčík. Rektor VŠE Petr Dvořák od března usiluje o jeho odvolání, které podle Ševčíkových kritiků Vondráček protahuje. Nutností k odvolání děkana je vyjádření senátu fakulty, který se sejde v úterý 31. října, uvedl Deník N.

Průtahy Vondráček komentoval s tím, že fakultní akademický senát potřeboval čas, aby se mohl vyjádřit k tak zásadní věci, potřeboval víc podkladů a prostor pro to, aby mohl zareagovat na nové skutečnosti, které se objevily. „Akademický senát Národohospodářské fakulty v červnu tohoto roku přerušil projednávání podnětu pana rektora a přerušil ho proto, že se objevila od té doby řada nových skutečností a informací. Pokud jde o podnět pana rektora, byl doplněn z hlediska podkladového materiálu pouze třemi novinovými články, ničím víc, což po mém soudu k serióznímu a odpovědnému projednání podnětu, který se týká takto závažné skutečnosti, nestačí. A současně aby měl právní analýzu,“ upřesnil.

Moderátorka následně spekulovala, zda se neplánuje, že Miroslava Ševčíka v pozici děkana nahradí Danuše Nerudová, která rezignovala na funkci vedoucí Ústavu účetnictví a daní Provozně ekonomické fakulty na Mendelově univerzitě. Vondráček připustil i tuto variantu. „Já už nevylučuji vůbec nic po zkušenostech, které jsem zažil,“ uzavřel  vedoucí katedry práva Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické Jan Vondráček.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Co jsem šel životem,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 25.10.2023 6:38:28
tak nikde se tak nesoudruhovalo jako na vysokých školách. Akademické svobody ano, ale jen pokud vyhovují stávajícímu režimu. Pokud nevyhovuje činnost některého akademika režimu, je potřeba ho "vymýtit, potrestat, zavřít" - (poručík DUB). Od padesátých let se změnilo pouze datum. Ještě chybí, aby rektor Dvořák tvrdil, že pan docent Ševčík je "věrolomný přisluhovač ideodiverzních centrál" To ještě chybí. Navíc není tak krásný jako Danuše, další mínus pro člověka, jehož úkolem je přednášet národohospodářství.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …