Na moskevském mrakodrapu ráno zavlála ukrajinská vlajka

20.08.2014 10:20

Neznámé osoby dnes v noci vyvěsily na jedné z nejvyšších budov v ruském hlavním městě ukrajinskou vlajku a pokusily se přebarvit hvězdu na její střeše v ukrajinských národních barvách. Podle moskevského rozhlasu kauzu řeší policie, na místní policejní oddělení prý byla předvedena skupina podezřelých s horolezeckým vybavením. Podle ruských médií jde o politickou provokaci, která souvisí s vyostřenou situací na východní Ukrajině.

Na moskevském mrakodrapu ráno zavlála ukrajinská vlajka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

Ukrajinský prapor se ocitl na špici hlavní věže výškové obytné budovy na levém břehu Moskvy, která je jedním ze sedmi takzvaných stalinských mrakodrapů. Dům na Kotělnickém nábřeží s charakteristickou architekturou Stalinovy éry je vysoký 176 metrů a dostavěn byl v roce 1952. Budova je jako architektonický památník pod státní ochranou. Na její stavbu údajně dohlížel obávaný šéf sovětské tajné policie Lavrentij Berija.

Praporu si podle ruských novinářů povšimli Moskvané spěchající ráno do práce. Ukrajinská vlajka plápolající ve větru vyvolala údiv, protože dvaatřicetipatrový dům, považovaný v Moskvě za prestižní adresu, je přísně střežen. Přivoláni byli policisté, objekt prý okamžitě podrobili pečlivému zkoumání i pracovníci ruského ministerstva pro mimořádné situace.

I pěticípá hvězda měla mít ukrajinské barvy

Kromě upevnění ukrajinské vlajky na vrcholu střechy se neznámí dobrodruzi pokusili přebarvit velkou pěticípou hvězdu, která dům na Kotělnickém nábřeží zdobí. Záměr obarvit rudou hvězdu v ukrajinských národních barvách, tedy modré a žluté, ale realizovat nestihli. Přebarvena byla jen horní polovina hvězdy na modro.

Po stopách „vandalů", jak původce happeningu ruský tisk nazývá, se vydal tým policejních horolezců, který prapor z vrcholku mrakodrapu odstranil. Podle moskevského rozhlasu vyslechli policisté i první podezřelé. Na nábřeží prý zadrželi skupinu mužů s horolezeckým vybavením.

Dům na Kotělnickém náměstí v sobě skrývá 540 bytových jednotek, jejichž nájemníci vždy patřili k moskevské elitě. V mrakodrapu například žili uznávaní umělci Andrej Vozněsenskij, Jevgenij Jevtušenko, Jurij Ljubimov nebo Konstantin Paustovskij.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

19:45 Všichni slavili hokej. Pak do toho přišla politika. A bylo zle

Česko zažívá hokejovou euforii. Po 14 letech si naši hokejisté zahrají na mistrovství světa o zlato.…