Na neděli připadá mezinárodní den obětí dopravních nehod

18.11.2012 17:40

Třetí listopadová neděle je už od roku 2005 Světovým dnem obětí dopravních nehod. Proto v neděli uctily památku zesnulých motoristů hned tři bohoslužby.

Na neděli připadá mezinárodní den obětí dopravních nehod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Silnice, ilustrační foto

Pokud někdo ztratí při dopravní nehodě blízkého, je to pro něj obvykle těžké a dlouho se s tím srovnává. Někdy je však lepší o těchto věcech mluvit nahlas, a proto bylo podle Českého rozhlasu před osmi lety založeno Sdružení obětí dopravních nehod.  

„Co prožívají jednotlivé rodiny, jsou traumata, někdy rozpady manželství, ztráta zaměstnání, ztráta možnosti pokračovat v životě tak, jak ti lidé byli zvyklí žít,“ popsal jeden z aktivistů sdružení Stanislav Vondruška. Pozůstalí navíc podle něj často tápou v oblasti psychologické pomoci či právní ochrany.

Právě proto se v neděli pozůstalí sejdou u rúzných památníků, například na nultém kilometru dálnice D1 na Chodově. Vzpomínat se bude i na třech ekumenických bohoslužbách. Jedna z nich by měla proběhnout v brněnském chrámu Jana Amose Komenského. Zde se připomenou hlavně oběti červnové nehody autobusu v Chorvatsku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Vážné pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…