Na nové písmo pro prvňáky se stále čeká, nejsou peníze na písanky

23.03.2013 20:21

Nové písmo Comenia Script, které má školákům usnadnit psaní, se stále na většině škol nevyučuje. Přitom má za sebou testovací fázi i posvěcení od ministerstva školství. Školy ale prý nemají peníze na písanky.

Na nové písmo pro prvňáky se stále čeká, nejsou peníze na písanky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prvňáčci ze základní školy Na smetance.

Písmo Comenia Script se testovalo ve třiceti školách po dobu tří let. Mělo prvňákům usnadnit ovládnout techniku psaní a nakonec se i svědčilo. Jenže zavedení do škol nyní vázne. Ředitelé ho totiž odmítají kvůli vysoké ceně učebních pomůcek.

Sada dvou písanek pro Comenia Script totiž stojí 150 korun. Přitom cena běžných dvou písanek byla poloviční. Vyrábí je totiž několik firem, a tak mezi sebou tlačí na cenu. Písanku na Comenia Script ale smí vyrábět jediná firma – a tak si sama nasazuje cenu.

"Jsou příliš drahé, škola nemůže utratit tak velkou část rozpočtu jen za pomůcky pro prvňáky," uvedla pro MF Dnes i ředitelka základní školy v Blansku Simona Poláková. Její slova potvrzují i další ředitelé a kritizují, že rozšíření písma brání akorát vysoké náklady. Školy totiž mají na jednoho prvňáka ročně 200 korun, což se ale nedá utratit téměř jen za písanky.

Podle monopolní firmy se nedá cena snížit, jelikož je náklad prozatím malý. "Pokud bude příští rok zájem vyšší, budeme se snažit ceny snížit," ujišťuje Stanislav Doležal z nakladatelství Svět.

Ministerstvo školství svůj postup také hájí. "Školy letos na nákupy učebnic a písanek dostaly o 120 procent více peněz. Mohou je použít, pokud se rozhodnou zavést Comenia Script," uvedla za ministerstvo Jana Holíková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…