Na odškodnění kvůli registru má právo každý, tvrdí ombudsman

28.07.2012 6:50

Ochránce práv Pavel Varvařovský poskytl rozhovor serveru Týden.cz. Uvedl, že považoval za nutné upozornit na možnost žádat odškodnění za nemajetkovou újmu, jelikož o ní mnoho lidí neví.

Na odškodnění kvůli registru má právo každý, tvrdí ombudsman
Foto: hns
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Varvařovský vysvětlil, proč upozornil na možnost žádat náhradu nemajetkové újmy. „Ministerstvo mluvilo výhradně o náhradě škody, což je právnická kategorie. Zahrnuje například vyčíslení újmy, která vám vznikla, když jste vynaložili nějaké peníze nebo vám ušel zisk. Proto jsem považoval za vhodné upozornit lidi, že kromě náhrady škody existuje i náhrada takzvané nemajetkové újmy. Ta v zákoně není příliš dlouho a má zkušenost je taková, že ani lidé velmi vzdělaní o její existenci nevědí,“ uvedl.

V případě soudu s ministerstvem by ale dokazování nebylo lehké. „Samozřejmě důkazně to bude složité, ale už ve starém římském právu platilo, že věci notoricky známé není třeba dokazovat. Že registr nefunguje, je důkaz, a jinak lze použít všechny prostředky, které správní řád zná. To znamená svědectví, čestné prohlášení,“ vyjmenoval ombudsman.

Odškodnění by se mělo týkat kohokoli – jak podnikatele, tak běžného občana. Na ministerstvech již dříve probíhaly kontroly, jak v případě žádosti občana o odškodnění resorty postupují – a nedopadlo to nejlépe. „Ta naše zjištění nebyla katastrofická, ale byla taková, že by to mohlo být o dost lepší,“ řekl Varvařovský.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…