Na okupační tanky ze srpna 1968 zavzpomínají stateční pamětníci

02.08.2018 12:44

Padesáté výročí okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy si do Česka přijedou připomenout účastníci zahraničních protestů proti vpádu okupantů. Na pozvání Ústavu pro studium totalitních režimů a Knihovny Václava Havla přijedou maďarská filozofka Ágnes Hellerová, ruský matematik Pavel Litvinov, polská dokumentaristka Joanna Helanderová či krymsko-tatarský politik Mustafa Džemilev.

Na okupační tanky ze srpna 1968 zavzpomínají stateční pamětníci
Foto: Ústav pro soudobé dějiny
Popisek: Intervence vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu1968

ÚSTR to uvedl na své webové stránce. K výročí okupace připravil i další program, který nazval Za vaši a naši svobodu 1968–2018. Zprávu přinesla ČTK.

Heslo Za vaši a naši svobodu použili lidé při protestu 25. srpna 1968 na Rudém náměstí v Moskvě. Demonstraci během několika minut rozehnali agenti KGB, její účastníky zatkli. Následovaly výslechy, soudy, vězení, vyhnanství, pracovní tábory a umístění v psychiatrických léčebnách.

Z tzv. osmi statečných, jak se jim říká, žijí už jen tři a všichni nyní přijedou do Prahy – Taťána Bajevová, Viktor Fajnberg a Pavel Litvinov. Přestože je tento protest v Česku nejznámějším, nebyl ani v zemích Varšavské smlouvy, ani v samotném Sovětském svazu ojedinělým. Stovky lidí od východního Berlína přes Varšavu, Sofii či Rigu a Kyjev až po Moskvu a další místa vystoupily proti útoku na svobodu československých občanů, kterou nakrátko přineslo pražské jaro. Za tento odvážný postoj i oni zaplatili vyloučením ze studií či ze zaměstnání, nucenou emigrací, léty vyhnanství, vězením nebo pobytem v psychiatrických klinikách.

ÚSTR vyhledává a oceňuje účastníky těchto protestů a každoročně zve v době výročí invaze v roce 1968 jednoho z nich do České republiky. V minulých letech se tak v Praze představili například Elijahu Rips a Aldis Cilinskis z Lotyšska, Revaz Cincadze z Gruzie, Michas Kukobaka z Běloruska, Olga Iofe z Ruska či Zorjan Popaďjuk z Ukrajiny.

ÚSTR vznikl v roce 2008 a snaha zdokumentovat protesty proti okupaci Československa v zemích, které se na ní podílely, a zachytit vzpomínky vybraných aktérů protestů, byla jedna z prvních jeho iniciativ. Rozhovory s některými účastníky lze najít na webu a v knize Za vaši a naši svobodu.

Letošní hosté se 20. srpna zúčastní výstavy Za vaši a naši svobodu 1968-2018 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí. Na 20 panelech představí osudy více než dvou desítek protestujících. Výstava je sestavena z výběru rozhovorů, fotografií a dokumentů. Anglická mutace výstavy již od dubna putuje po USA, bude mít i ruskou variantu pro Moskvu a ukrajinskou pro Kyjev. O den později budou tři z osmi statečných besedovat v Knihovně Václava Havla a 22. srpna uvede Divadlo Continuo v divadle La Fabrika představení díla Poledne vycházejícího ze stejnojmenné knihy Natalie Gorbaněvské.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…