Na plná ústa: Babiš v ranní TV nečekaně vysypal zásadní věci

04.05.2022 9:04

Česká televize proti mně jela velkou antibabišovskou masáž. A lidi mě stejně podporují. Jsou stateční. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš se mezi dvěma parlamentními projevy, kterými přispěl k takřka nepřetržitému jednání Sněmovny, rozpovídal na CNN Prima News. Vstupovat do politiky byl asi omyl, řekl. O kandidatuře na Hrad se rozhodne třeba i později než v září. Už teď ale znectil Josefa Středulu.

Na plná ústa: Babiš v ranní TV nečekaně vysypal zásadní věci
Foto: Repro CNN Prima NEWS
Popisek: Andrej Babiš v ranním vysílání CNN Prima NEWS

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36790 lidí

Andrej Babiš vystoupil před televizními kamerami, aby vyložil, jak vnímá kampaň hnutí ANO, která nese název „Za Babiše bylo líp“. Na billboardech, které se teď nacházejí v mnoha městech republiky, dávají lidé – kadeřnice, kuchaři a další, najevo, že se o ně Babiš jako premiér staral lépe než jeho nástupce Petr Fiala (ODS).

Babiš v prvé řadě zdůraznil, že se jedná o skutečné občany, nikoli o najaté herce.

„My jsme hlavně rádi, že jde o kampaň, ve které jde o naši podporu, kde už není Babiš na billboardu. Jeden protibabišovský týdeník to změnil. To není žádná fotobanka, to jsou skuteční lidé. Ti lidé jsou stateční, protože podporují Babiše po té antibabišovské masáži. Hlavně od České televize,“ řekl Babiš.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (UDHPSH) hnutí ANO vyzval, aby si tuto kampaň započítalo do nákladů na kampaň pro krajské volby.

„Tam není žádný limit, takže to není problém, pokud si to úřad myslí. My si to nemyslíme. My si myslíme, že je to kampaň pro lidi, kteří se nebáli dát tam svoje jméno a svoji tvář. To je neuvěřitelná věc. My jsme strašně vděční hlavně za to, že jsou tak statečný, protože antibabišismus byl tady pěstován od roku 2016 a ty lidi budou kontaktovat nějaký novináři a už je budou pronásledovat, už je budou čekat před baráky. Takže já jim za to moc děkuju, že nás takhle podporují. To, co se říká na tom plakátě, je pravda. Za Babiše bylo líp. A jsou na to čísla. Až skončí tahle vláda, tak jsem zvědav, jestli bude schopna napsat aspoň na A4, co udělala pro lidi. Zatím neudělala vůbec nic,“ předkládal Babiš opoziční pohled na počínání koaliční vlády ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN.

Pár slov řekl i ke své případné prezidentské kandidatuře.

Babiš označil za chybu už to, že vstupoval do politiky. „Byl to asi omyl,“ zaznělo od šéfa hnutí ANO. „Udělal jsem to v dobrý víře a nevěděl jsem, co mě čeká. Nevěděl jsem, že ten polistopadový kartel, který tady společně vládne, je schopen mě vlastně na objednávku chtít dostat do vězení a ničit moji firmu, a tak dále. To jsem si neuměl představit. Je to tak a samozřejmě je to těžká situace, protože naši voliči, naši fanoušci by to chtěli, moje rodina je zásadně proti. Musím o tom přemýšlet a rozhodnu se na poslední chvíli, takže to možná nebude ani v září,“ naznačil Babiš, že opravdu konečné slovo dá až na poslední chvíli.

Pokud by se rozhodl kandidovat, tak požádá o podporu poslance ANO, protože už by prý neměl čas shánět 50 tisíc podpisů.

Nakonec se vyjádřil i k možné prezidentské kandidatuře předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly. Prý to moc komentovat nechce, ale podle jeho vlastních slov ho zklamalo, že nemohl vystoupit na nedávném odborářském sjezdu.

„Mě jen trošku zklamalo, že jsem nemohl vystoupit na jejich sjezdu, protože jsem tam chodil vždycky. I jako ministr financí, i jako premiér. A my jsme něco pro lidi udělali. My jsme měli dobrou spolupráci s panem Středulou. On byl součástí ČSSD. Vlastně byl stín (Jany) Maláčové (ČSSD). Teď chodí na sjezdy ODS a fandí pravicové vládě. Tak já tomu moc nerozumím. Ale možná vyhlásí generální stávku v rámci své kandidatury na Hrad.“

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…