Na ředitelství Lesů ČR zasahuje protikorupční policie

21.01.2013 12:40

Na generálním ředitelství Lesů ČR zasahuje protikorupční policie. Nikoho nezadržela, řekl ČTK mluvčí Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality Jaroslav Ibehej. Šéf dozorčí rady Lesů ČR Miroslav Zámečník uvedl, že zásah policie v podniku souvisí s údajně předraženými IT zakázkami, vedení LČR s policií spolupracuje.

Na ředitelství Lesů ČR zasahuje protikorupční policie
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

"Provádíme určité úkony trestního řízení týkající se Lesů ČR," řekl Ibehej. Více informací policie podle něj v tuto chvíli nebude poskytovat.

Lesy ČR jsou nyní bez generálního ředitele. Poslední generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora loni v listopadu rezignoval a ministerstvo zemědělství nyní vybírá jeho nástupce. Z pověření podnik zatím řídí ekonomický ředitel Michal Gaube.

Lesům České republiky patří polovina lesů v zemi.

Problematické IT zakázky. 340 milionů se ztratilo ve Švýcarsku

Policie podle deníku E15 v zakázkách na informační technologie LČR v listopadu vyšetřovala, jak skončilo 340 milionů korun z plateb za zakázky u neprůhledných zahraničních firem, jež mají konta ve Švýcarsku. Lesy ČR spojitost s pozdějšími převody peněz ze zakázek odmítly. Údajně existuje podezření, že IT zakázky za 1,136 miliardy korun zadané LČR byly úmyslně nadhodnoceny a mohly se jimi vyvádět peníze z podniku.

Zakázky LČR řeší i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Například za tendr z roku 2010 na dodávku ochranných pracovních prostředků dostaly LČR nedávno pokutu milion korun. LČR se proti sankci odvolaly.

Vedení podniku kritizovali i politici. Poslankyně Kateřina Klasnová (VV) kvůli zakázkám LČR podala několik trestních oznámení. Vicepremiérka Karolína Peake (Lidem) v srpnu prohlásila, že vedení LČR je zralé na personální změnu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…