Na shromáždění na podporu Činoherního divadla se sešlo 700 lidí

05.03.2014 20:26

Asi 700 lidí přišlo dnes před budovu ústeckého magistrátu na shromáždění na podporu Činoherního divadla. Shromáždění se obešlo bez incidentů, řekl ČTK ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk. Na pořádek dohlížely desítky policistů.

Na shromáždění na podporu Činoherního divadla se sešlo 700 lidí
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Svolavatel akce David Daduč (SZ) označil postup ústeckého magistrátu v kauze divadla za normalizační. „Politici vytvářejí nesvobody, kde existenční strach stále existuje a oni se snaží ostrovy nesvobody rozšiřovat. A právě Činoherní studio je příklad," řekl Daduč. Kroky vedení města kritizoval i děkan Fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně Michal Koleček. „Jedno z mála míst, kam mladí lidé chodili, pravděpodobně skončí. A to není zodpovědnost herců nebo vedení Činoherního studia, to je zodpovědnost politiků," řekl Koleček.

Ústecké zastupitelstvo v noci na úterý rozhodlo, že radnice založí příspěvkovou organizaci Činoherní studio města Ústí nad Labem. Pro současný soubor, který fungoval pod hlavičkou obecně prospěšné společnosti Činoherní divadlo, to znamená zánik. Divadlo zřejmě skončí v insolvenci. Mimo jiné nemá peníze na výplaty za únor. „V tuto chvíli ještě nejsou pro insolvenci podmínky, ale ve chvíli, kdy se domluvíme na zrušení té obecně prospěšné společnosti, tak ho podáme," vysvětlil ČTK ředitel Činoherního divadla Vladimír Čepek. Zaměstnanci současného divadla mohou podle usnesení zastupitelů přejít do nové organizace. „Postoj souboru je zatím nejednoznačný," doplnil Čepek.

Soubor s dlouhou tradicí

Postup ústecké radnice kritizují i zástupci divadel. V otevřeném dopise, který má ČTK k dispozici, obviňují zastupitele, že destabilizovali soubor a vystavili ho existenční nejistotě. „V případě Činoherního studia se jedná o soubor s dlouhou tradicí - něco takového nevzniká přes noc. Jak vidět, je ale možno to takřka přes noc zničit. Pokud se souboru podaří přečkat tuto krizi v relativní kondici, bude to malý zázrak - a nebude to zásluhou ústeckých zastupitelů," píší umělci. Dopis podepsal například šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal, prezident Herecké asociace Jiří Hromada, ředitelka Dejvického divadla Eva Měřičková nebo herci David Matásek a Zuzana Onufráková.

Divadlo dnes zároveň převzalo výpověď z nájmu, kterou mu na úterním zasedání dala rada města kvůli údajnému porušení smlouvy. „Bavili jsme se se správní radou o více variantách. Neumím si moc dobře představit, že by se všechno vystěhovávalo. A otázka je, kam by se to dalo," dodal Čepek.

Teplice by mohly podat pomocnou ruku

Záchranou pro současný soubor by mohl být zájem Teplic. Primátor města Jaroslav Kubera ČTK řekl, že o možném působení souboru v lázeňském městě bude v pátek jednat s radou města. „Pro začátek bychom se pokusili udělat v Teplicích jedno představení, abychom si ověřili, kolik fandů z Ústí přijede do Teplic. A kolik získáme fandů v Teplicích," vysvětlil ČTK Kubera s tím, že jednání jsou v počátcích.

Divadlo, známější pod názvem Činoherní studio, přerušilo kvůli nejasnostem ve financování provoz 31. ledna. Petici na podporu divadla podepsalo během měsíce víc než 21.000 lidí, bezmála 8000 jich bylo z Ústí nad Labem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…