Na tatrovky si posvítí i FBI

21.05.2011 6:59

Domnělá korupce v případu nákupu tatrovek pro českou armádu zasáhla i zámoří. Právě jeho elitní vyšetřovací služba se do objasňování údajné korupce v této kauze pouští spolu s českou policií také.

Na tatrovky si posvítí i FBI

Americká FBI totiž pomáhá českým detektivům s obstaráváním důkazů. Korupce při nákupu tatrovek se měl podle dvou svědectví dopustit někdejší vicepremiér Martin Barták. On sám to popírá.  

Kauza Tatra

"Mohu potvrdit, že FBI nám nabídla pomoc, velmi ji to zajímá. Už jsme do USA odeslali žádosti o právní pomoc," uvedl pro MF Dnes, která s informací o pomoci FBI přišla, zdroj obeznámený s případem.

FBI má na vyšetření zájem. Logicky

Zásah FBI je přitom logický- v kauze totiž hrají velkou roli vlivní Američané. Bývalý velvyslanec v Česku William Cabaniss a šéf americké pobočky Tatry Duncan Sellars vypověděli, že Barták žádal peníze v souvislosti s nákupem vozů Tatra pro armádu.

Podle jejich výpovědí navíc byla žádost o peníze vyslovena na soukromé akci u Washingtonu. Barták se jí zúčastnil jako člen vládní delegace vedené tehdejším premiérem Topolánkem, píše deník.

Českým detektivům podle něho mohou Američané pomoci například s hledáním a vyslýcháním svědků, kteří se recepce u Washingtonu zúčastnili.

Padla už tři obvinění

Na vyšetřování případu už intenzivně pracuje tým protikorupční policie na případu. Detektivové vyslechli podezřelé i svědky a mají už i výpovědi členů zpravodajských služeb. Zajistili také stovky dokumentů. V současnosti mají tři podezřelé. Kromě Bartáka dva zbrojaře - Petra Ptáčka a Bartákova známého Michala Smrže.

Více čtěte:

Vendeta vůči Parkanové? Tak jsem o tom nepřemýšlel, říká Tvrdík

Foto: mvcr.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jas

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…