Na tyto věci Babiš ještě nikdy neodpovídal. Čtěte pozorně, co jste od něj zatím neslyšeli

21.05.2014 4:47

ROZHOVOR Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš odpověděl na některé věci, ke kterým se zatím vůbec nevyjádřil, nebo pouze okrajově. Prozradil například, jaké má politické vzory, jak se staví k případnému referendu k euru v ČR, k bankovní unii či plnému připojení ČR k fiskálnímu paktu. Vyjádřil se i k problémům českého školství či dopravní infrastruktury a ekologistických hnutí.

Na tyto věci Babiš ještě nikdy neodpovídal. Čtěte pozorně, co jste od něj zatím neslyšeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Vy sám o sobě říkáte, že nejste politik. Ale máte nějaké osobnosti, které vás oslovily, ať už jde o české či zahraniční politiky?

Myslím, že Thatcher nebo Churchill, ale z českých, hlavně těch novodobých, to snad ani ne…

A co třeba prvorepublikový ministr financí Rašín?

Určitě. Rašín a Švehla. Baťa byl také de facto později politik. Prezident Masaryk byl politik. Ale ten stát tehdy řídili praktici. Lidé, kteří měli zkušenosti ze života. Stát by neměli řídit politici, kteří nikdy nebyli v reálném životě. To je vidět třeba na Kalouskovi. Ten už tam je víc než dvacet let a jenom všichni žvaní, žvaní a žvaní. Je neuvěřitelné, že už jim to není trapné. Přitom za těmito „profesionálními politiky“ nic není. Jenom zadlužená země, zničené silnice a dnes nejsou už ani ta místa pro děti ve školkách. Nejsou místa v základních školách v okolí velkých měst. Máme přebytek absolventů vysokých škol. Nemáme ale studenty s technickým vzděláním, které potřebujeme. Udělal se tu tisícimiliardový tunel na solární elektrárny. Můžeme se bavit o kuponové privatizaci a bankovním socialismu Klause a tak dále. Těch věcí je mnoho.

Hnutí ANO hovoří o tom, že výhledově podporuje přijetí eura...

Podporujeme? Nevím. Já bych to takto neformuloval. Já bych řekl, že euro je dnes geopolitická záležitost. Například o euro usiluje z těchto důvodů Litva. Pro nás euro není téma. Pro nás dnes přijetí eura ani není výhodné. Značně by to zatížilo rozpočet – různé garance a tak dále. Celý eurosystém funguje tak, že silné ekonomiky sponzorují ty slabší, a i když si myslím, že patříme mezi ty ekonomiky, které jsou méně zadluženy, tak euro teď není pro nás. Bylo by to zajímavé z hlediska hedgování či odbourání transakčních nákladů, na druhé straně jsem proti tomu, aby bankovní dozor byl odevzdán Evropské centrální bance. Česká národní banka ho podle mě dělá dobře.

Takže jste proti bankovní unii...

Já jsem proti tomu, aby nám Evropská centrální banka dělala dohled. Jediný problém je, že matky našich bank jsou v zahraničí, a proto bychom se v rámci bankovní unie měli zúčastnit jednání na záchranném fondu, který by se nás teoreticky mohl týkat, kdyby matky našich bank měly nějaké finanční problémy. Ale také to není dokonalé. Může se stát, že bude kolabovat nějaká velká banka a ten systém nebude stačit. Je ale dobré, že se tam dávají pravidla. Když má banka problém, tak za to může banka, věřitelé, akcionáři a až potom může být na řadě stát a poté záchranný systém.

Spíše jde o to, aby se nechtěly zahraniční matky léčit na našich poměrně stabilních dcerách...

To nepůjde. Na to jsou nějaká pravidla.

S eurem souvisí také otázka evropského záchranného mechanismu ESM. Nevidíte ale problém, že Nečasova vláda zavázala Českou republiku v okamžiku přijetí eura ke vstupu do ESM, který nás zavazuje vložit a ručit do tohoto mechanismu částkou zhruba 350 miliard eur?

To je v případě, že bychom přijali euro. Přijetí eura není vůbec téma pro naši vládu.

Spíš do budoucna, jestli by nestálo za to, se toho závazku ESM zbavit, nebo zda by o přijetí eura nemělo být referendum...

Určitě. My chceme být v pozici Švédska, Maďarska, Polska, kteří nemají euro, ale mají možnost účastnit se zasedání. Ve Švédsku proběhlo referendum a Švédové se vyjádřili proti přijetí eura. Není to ale předmětem těchto voleb, jak se snaží předstírat ODS.

Když se vrátíme k fiskálnímu paktu, měla by se do budoucna Česká republika plně účastnit?

To nemůže...

...Evropská komise by tu za určitých parametrů rozhodovala o našem rozpočtu a jde o to, jestli ona je ta pravá, když Evropský účetní dvůr pro vážná pochybení odmítl již zhruba dvacetkrát v řadě schválit hospodaření EU...

Podívejte se na to, co se říkalo, když jsme vstupovali do EU: „Musíte mít bezdotykové baterie, musíte mít nerezové toto a toto.“ Kdyby přitom v některých zemích EU do restaurace vběhl náš hygienik, tak jim to tam zavře. Nám se říkalo, že pro vstup do Unie jsou potřeba nějaká kritéria, ale někteří členové je sami neplní.

Vy jste zmínil i školství. Není to tak, že tu existuje spousta vysokých škol a spousta studentů a oborů, které nemají nějaké reálné uplatnění na trhu, a pak tu naopak mnohdy scházejí řemeslníci typu instalatérů či kvalifikovaní dělníci?

Určitě to je problém. Je chyba, že společnost nemá lidi na manuální profese. Celá ekonomika na to doplácí. Mluví se o velké nezaměstnanosti, ale když se podíváte do stavebnictví, tak je to tam samý Ukrajinec. V restauracích, hotelích a maloobchodu jsou Slováci a Poláci. A i když máme 600 tisíc nezaměstnaných, tak náš sociální systém neumí odhalit, kdo je skutečně ten potřebný. Někteří jsou oficiálně nezaměstnaní, ale zároveň někde pracují načerno, zneužívají se sociální dávky. Stát z nepochopitelného důvodu platí příspěvky na sociální bydlení místo toho, aby stavěl sociální byty. Těch věcí je strašně moc a stát podle mě funguje iracionálně. A to je i otázka čerpání evropských fondů.

Nedávno jste dostal Zelenou perlu od ekologistického hnutí Děti Země za výrok, že se ke stavbě vyjadřuje kdejaký ekologický terorista či jezevec. Také jste upozornil na to, že i kvůli tomu, že není postavena dálnice z Lovosic do Ústí, se vám zabil řidič. Když to položím obecně, neměla by zde být ochrana přírody spíš pro člověka, ne pro přírodu jako takovou? Není to o tom, že ekologistická hnutí mají někdy na mysli více dobro jezevce než člověka?

Nevím. Nechci to takto extrémně hodnotit, ale faktem je, že základní páteř dálniční sítě by u nás měla být. Je to zájmem státu, občanů. Řešili jsme tu výkup pozemků paní Havránkové osmnáct let a nemáme postavenou dálnici Hradec-Olomouc a nemáme ani jednu dálnici na Rakousko. Rakušané mají dálnici z Lince, která končí sedm kilometrů od české hranice, a teď nevědí, kam ta naše vyústí. Nemáme ani dálnici na Vídeň. Potřebujeme propojit Třinec se Žilinou, tam jsou dvě velké automobilky. Pokud bychom tu síť měli rozvinutější, tak mobilita lidí by byla výrazně větší a nezaměstnaní lidé by se rychleji dostali za prací do míst, kde investoři chtějí investovat. A investoři nebudou investovat na Bruntálsku či Karlovarsku, když tam ta dálnice není.

Mluvíme též o velké investici v Žatci, kde by měli Jihokorejci postavit továrnu na výrobu pneumatik. Dopravní infrastruktura stimuluje hospodářství, aktivuje investory, stavebnictví, pohyb za prací. Takže to vytváří obrovské multiplikační efekty. A potřebujeme na to nový zákon, zákon o liniových stavbách. Minulé pondělí jsem byl v Berlíně u německého ministra financí, pana Schäubleho, a pan ministr Prachař bude jednat s německým ministrem dopravy.

Náš problém je, že místo toho, abychom po revoluci okopírovali vše, co je na Západě dobré – pan profesor Komárek mi vysvětloval, jak to doporučoval panu Klausovi, abychom se v Rakousku či Německu zeptali, jak to dělají – tak my jsme si budovali ten svůj český kapitalismus, a tak to i dopadlo. V jiných zemích západně od nás je všechno vymyšleno, tak proč bychom to nemohli od nich převzít, když to tam funguje?

Pohnout s infrastrukturou je základ a mělo by obrovský dopad, kdyby se nám to povedlo. Je absurdní, že vracíme peníze do rozpočtu, protože se nevykupují pozemky, nejsou projekty, všechno se zdržuje, výstavba trasy dálnice trvá třeba nějakých 15 let, navíc to vždy bylo spojené s korupcí, se spekulacemi s pozemky a podobně. Je to absurdní, a pokud s tím něco neuděláme, tak ta Evropa nás normálně objede. My jsme střed Evropy a právě tady měly vést hlavní koridory. Nemluvě o železnici, kdy tu nemáme rychlovlaky. Na prokleté D1 je neustále kolaps. Tu snad otvíral ještě Štrougal v roce 1971 a my ji teď teprve začínáme opravovat. To je skandální.

A není potřeba změnit tu legislativu? Jak jste mluvil o těch ekoteroristech, aby nemohli blokovat tu výstavbu těmi žalobami. Třeba na tom má i někdo byznys. Založí si občanské sdružení a řekne: Když nám zaplatíte, nebudeme to blokovat...

Určitě. Souhlasím s vámi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…