Na ukrajinských úřadech v Rusku se nebude volit, takže... Bašta přináší důležité poznatky k blížícím se volbám na Ukrajině

03.02.2019 7:58

Putin, nebo Porošenko? Někdejší velvyslanec v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta se ve svém pravidelném nedělním komentáři na serveru Prvnízprávy.cz zaměřil na to, jak vyhrát ukrajinské prezidentské volby. Do jejich prvního kola za necelé dva měsíce se k 31. lednu zaregistrovalo celkem šestadvacet kandidátů. A podle průzkumů veřejného mínění došlo prý poprvé za posledního půl roku ke změně na prvním místě pomyslného pelotonu.

Na ukrajinských úřadech v Rusku se nebude volit, takže... Bašta přináší důležité poznatky k blížícím se volbám na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Dosud vedoucí Julii Tymošenkovou s nepatrným náskokem vystřídal Vladimír Zelenskij, původním povoláním komik a šoumen. Stávající prezident Petro Porošenko se posunul na třetí místo,“ upřesnil Bašta s tím, že rozdíly v ratingu prvních tří kandidátů jsou nepatrné, v rámci statistické chyby. 

Vypovídající hodnota podle exvelvyslance je hlavně ta, že Julie Tymošenková, která celou dobu měla ve srovnání se současným prezidentem dvojnásobnou podporu, náhle mírně ztrácí právě ve prospěch Zelenského a Porošenka.

Anketa

Schvalujete práci ministra zahraničí Tomáše Petříčka?

6%
94%
hlasovalo: 16991 lidí
Co tedy bude hrát v prezidentských volbách rozhodující roli? „Hlasy Ukrajinců pobývajících pracovně v zahraničí, což přestavuje asi sedm milionů potenciálních voličů,“ míní Bašta. Ve prospěch Porošenka podle něj bude hrát i fakt, že v cizině se nebudou moci voleb zúčastnit občané pobývající v Ruské federaci. Na ukrajinských zastupitelských úřadech se tam hlasovat nebude.

„Pro současného prezidenta bude ideálním kandidátem pro druhé kolo voleb právě Vladimír Zelenskij,“ dodává Bašta a přibližuje, že na otázku „jakou má váš kandidát šanci vyhrát?“ v případě sympatického komika o tom byla přesvědčena jen polovina jeho podporovatelů, u Porošenka všichni jeho potenciální voliči.

Původní zdroj ZDE

„Současný ukrajinský prezident po neúspěchu s vyhlášeným válečným stavem přišel nejen s heslem ‚Porošenko, nebo Putin‘, které podprahově označuje jeho protikandidáty za ruské agenty, ale rozhodl se po svém vyslyšet volání společnosti unavené pětiletým válečným konfliktem po míru na Donbasu,“ uzavírá Bašta s tím, že Porošenko jako chytrá horákyně navrhuje „studený mír s Ruskou federací“, během kterého se bude posilovat a vyzbrojovat ukrajinská armáda. Jinými slovy slibuje, že konflikt zamrazí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…