Na úřadech práce prý stoupá agresivita. Lidé vyhrožují už i smrtí

12.12.2013 17:32

Zaměstnanci úřadů práce na přepážkách jsou stále častěji vystavováni slovním, ale občas i fyzickým útokům jejich klientů. Na pořádná bezpečnostní opatření ale úřady práce nemají peníze. Jedna z agresivních klientek už dokonce skončila ve vězení. Informoval o tom server iDnes.cz.

Na úřadech práce prý stoupá agresivita. Lidé vyhrožují už i smrtí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce pro Prahu

Jen během letošního roku zaměstnanci úřadů práce čelili 14 fyzickým a stovkám slovních útoků. Někdy je úředníkům vyhrožováno dokonce i smrtí. "Agresivita klientů v poslední době rapidně roste a s příchodem vánočních svátků, stresem a nervozitou, které vydatně podporuje všudypřítomná reklama, se ještě stupňuje," cituje server tiskovou mluvčí Úřadu práce ČR Kateřinu Beránkovou.

Největšímu počtu útoků musejí čelit pracovnice úseku hmotné nouze. Podle Beránkové klienti úřadu útočí na jeho pracovníky například proto, že jsou nespokojení s výplatním termínem, rychlostí zpracování žádosti a výplaty dávek, když jim úřad nepřizná dávky či podporu v nezaměstnanosti nebo jsou pod vlivem omamných látek.

Agresivních klientů je sice menšina, ale jejich chování má podle Beránkové značný vliv na pracovní podmínky a prostředí. Například maminky s dětmi se bojí na úřad chodit.

Nežer a něco dělej!

Mnoho slovních útoků, jimž musí úředníci, či spíše úřednice, neboť za přepážkami je 99 % žen, čelit, nejde ani publikovat. Ty slušnější znějí například takto:  "Tak nežer a něco dělej!" "Nic ti nepřinesu, sežeň si to sama, ty seš tady pro mě!" "Kde mám složenku s penězi?! Jsou to moje peníze! Okamžitě mi ji dej, nebo si jdu stěžovat!"

K zajištění bezpečí úřednic mají sloužit přepážková skla, propojené místnosti, nouzová tlačítka, bezpečnostní kamery, ochranné spreje a pravidelná přítomnost policistů. Úřad práce ČR ale nedisponuje dostatkem peněz na to, aby všechny tyto prostředky zavedl plošně.

Situaci tak často musí řešit policie. Úřad už podal i několik trestních oznámení, soud například poslal na pět měsíců do vězení ženu, která úřednici na oddělení nepojistných sociálních dávek urážela a vyhrožovala jí zabitím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…