Na ústeckém soudě už se dělají pořadníky na čůrání. Benešová slíbila novou budovu

17.09.2013 17:08

Osm set milionů korun bude stát nový justiční areál v Ústí nad Labem, na který slíbilo Ministerstvo financí uvolnit peníze z rozpočtu. Ostrouhá Brno, sever má prý přednost. Oznámila to ministryně spravedlnosti Marie Benešová při své dnešní návštěvě krajských soudů a zastupitelství v Ústeckém kraji. Samotní zaměstnanci soudu jsou už ale po letech k politickým slibům skeptičtí a nevěřili ani šéfce justičního rezortu.

Na ústeckém soudě už se dělají pořadníky na čůrání. Benešová slíbila novou budovu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Marie Benešová s náměstkem Danielem Volákem v jednacím sále Krajského soudu v Ústí nad Labem

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Bude to právě vláda v demisi, která se stane po řadě let spásou pro opakovaně vyplavovanou a neopravitelnou budovu ústeckého krajského soudu? Ministryně spravedlnosti Marie Benešová to dnes v Ústí nad Labem slíbila a byla se rovněž podívat na Bukově na plac, kde by se kolos pro celkem pět složek justice včetně zastupitelství měl postavit. „Vznikne v nezáplavové oblasti. Mám příslib od ministra financí, že bude uvolněno osm set milionů korun. Nebylo to zpochybněno. Oproti tomu výstavba Nejvyššího soudu a Nejvyššího státního zastupitelství v Brně byla kvůli tomuto odsunuta,“ zdůraznila prioritu ústeckého justičního kampusu.

Těžko uvěřit!

„Informace o novém justičním areálu byla pro mě neuvěřitelným překvapením. Uvěřím tomu, až se začne stavět,“ vyjádřil se za krajské státní zastupitelství Jan Jakovec. „Pokud se ten palác skutečně postaví, tak dvanáct let naší dosavadní práce nebylo zbytečných,“ je z toho stejně paf předseda ústeckého krajského soudu Milan Kohoutek.

Budova bývá během povodní vždy zaplavena a její činnost tak omezena na několik měsíců, což si vyžádá přímé výdaje na náklady, i nepřímé z důvodu nečinnosti soudů. Při povodních v roce 2002 nefungovala dokonce půl roku. Statika je narušena tak, že opravy by si vyžádaly stovky milionů korun a do toho nemá smysl jít.

Fronta na čůrání? I to řeší soudci

Motivaci pro to, aby tuhle věc dotáhla, má ministryně velkou. Vyslechla si totiž nářky předsedy krajského soudu i jeho podřízených. Všichni byli celkem skeptičtí a myslí si, že jde o další stavění vzdušných zámků. „Působím zde 26 let. Jsem pesimistka. Já už slyšela termín 2006, kdy měla stát nová budova. Dokud se nezačne skládat cihla na cihlu, neuvěřím,“ řekla ministryni jedna ze soudkyň a popsala, že nové pracovníky už ani nelze nabírat, protože se zrušily dokonce i poradní místnosti, aby se tam místo toho mohli přemístit administrativní pracovníci.

A to je ještě slabý odvar. „Neodpovídá počet záchodů na počet lidí. Oproti sedmdesátým letům je tu trojnásobek osob. Navíc je hrozný stav elektroinstalace. Musíme stále dávat pozor, aby něco nevyhořelo, jsou tu počítače. Obávám se toho, co by bylo, kdyby přišla hygiena… Je skutečně za pět minut dvanáct,“ nastínil nedůstojné fungování soudcovského zázemí předseda Milan Kohoutek.

Ministryně je silně přesvědčena, že tentokrát se necouvne. „Je to koneckonců zakotveno i v programovém prohlášení. Já tomu chci věřit,“ podotkla ještě směrem ke skeptikům a dodala: „Nové místo je dobře dopravně dostupné. Možná by se hodilo přidotovat pak ještě jídelnu a parkoviště.“

Výstavba nové budovy ústeckých soudů a zastupitelství je rozvrstvena do pěti let. Po první rok by se mělo uvolnit padesát milionů korun. Stavební povolení vydáno již je a bylo prodlouženo do roku 2015. Dodavatel stavby vzejde z transparentního výběrového řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…