Na vině bývá dlužník, ne exekutor, brání drsné exekuce jejich šéfka

03.05.2011 21:32

Ministerstvo spravedlnosti chce více uvolnit ruce soudcům tím, že přiřkne širší pravomoci exekutorům. Je to rozumný návrh? Nejen o tom v pořadu ČT Hyde Park diskutovala prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková, která opakovaně odkláněla vinu za hříchy od exekutorů směrem ke dlužníkům.

Na vině bývá dlužník, ne exekutor, brání drsné exekuce jejich šéfka

Hostem pořadu Hyde Park České televize byla prezidentka Exekutorské komory Jana Tvrdková. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) chce exekutorům přiřknout ještě více pravomocí, než mají dnes. Mělo by jim být dovoleno zabavovat peníze a věci dlužníků bez nařízení soudu. V rukou exekutorů by navíc nově mohly končit i družstevní byty. Nestaly by se tak neomezenými pány nad životy lidí?

Související: Beneš (KSČM): Exekuce bez soudu?

„Práva exekutorů se nezvýší, naopak se zpřesňují podmínky, které jim dovolují bránit se proti neoprávněným exekucím. Ale pokud proběhne neoprávněná exekuce, není to důvod k vyloučení exekutora z komory, protože se pohybuje v rámci zákona," opakovaně upozornila prezidentka a následně své argumenty dále rozváděla.

Dělají si exekutoři co chtějí?

Smyslem exekučního řízení je účinně a co nejrychleji uspokojit nároky věřitele, zákon poskytuje určitou ochranu i dlužníkovi. Jen za loňský rok bylo v ČR nařízeno osmset tisíc nových exekučních případů. Ministr Pospíšil, chce proto soudcům ulehčit. Přitom méně sporných kauz je u nás poměrně málo, pouze každá třicátá pátá.

Hned první dotaz na Tvrdkovou narážel na to, že si exekutoři údajně dělají, co chtějí a novela to posvětí. Prezidentka Tvrdková to odmítla s tím, pravomoci exekutorů se měnit příliš nemají. Změní se jen administrativní úkon, kterým se exekuce zahajuje.

K tématu: Chomutovská radnice vzala exekuce do svých rukou

„Na soud se s návrhem na nařízení exekuce může obrátit věřitel, který má v držení exekuční titul a rozsudek soudu. Věřitel se bude moct obrátit přímo na exekutora. Žádné další pravomoci se exekutorům nepřidávají. Jde pouze o stav, kdy právo už bylo nalezeno, ale dlužník ho odmítá respektovat" upřesnila Tvrdková.

Mohli byste se chovat slušně

Další diváci si stěžovali na to, že exekutoři mnohdy zabavují majetek lidem, kteří s exekucí nemají nic společného, např. rodiče dospělého syna dlužníka.  Exekutor vtrhne do bytu a zabaví majetek, který vidí, příliš se nezajímá o to, zda patřičné věci mohou být předmětem exekučního řízení.

Tvrdková exekutory hájila s tím, že dlužník má spoustu času oslovit exekutora sám ještě dlouho před tím, než exekutor tzv. vtrhne do bytu. „Samotná exekuce bývá velmi stresující a to nejen pro dlužníka, ale i pro vykonavatele. Proto tu není příliš mnoho prostoru, aby exekutor hned na místě posoudil vlastnictví věci," hájí kolegy Tvrdková.

Dále čtěte: Grospič (KSČM): Exekuce nesmí být nadále soukromým byznysem

Prezidentka s obhajobou svého řemesla ovšem pokračovala. Dlužník je podle Tvrdkové ten, kdo nezaplatil dluh, nerespektoval rozsudek. „V podstatě dlužník je ten, kdo další rodinné příslušníky přivádí do svízelné situace." Moderátor toto téma uzavřel s tím, že chápe jak dlužníky, tak exekutory, ale exekutoři by se alespoň mohli chovat slušně.

Bohatý dlužník je formálně bez peněz, co s tím?

Z uvedeného vyplynulo, že exekutoři sice nesmí zabavovat majetek, který není předmětem řízení a poškozená osoba se může nápravy domáhat u soudu, ale první řešení leží na rodině jako ekonomickém subjektu. Chystaná novela počítá s tím, že se bude možné domáhat majetku i na rodině.

Samotný dlužník mnohdy formálně nevlastní nic poté, co svůj majetek převedl na někoho jiného. „Přesněji řečeno, případný převod majetku na někoho jiného, bude moci být prohlášen za neplatný," upozorňuje prezidentka Exekutorské komory Tvrdková.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…