Na vládu může vtrhnout policie, udeřil Bělobrádek

07.03.2016 9:30

Předseda KDU-ČSL a místopředseda vlády Pavel Bělobrádek poskytl rozhovor časopisu Týden. V něm mimo jiné řekl, že kvůli hnutí ANO Andreje Babiše může na vládu vtrhnout policie.

Na vládu může vtrhnout policie, udeřil Bělobrádek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pavel Bělobrádek na besedě v Opavě

Úvodem přišla řeč na nový zákon upravující střet zájmů politiků, který navrhl poslanec Plíšek z TOP 09. „Já nechci žádný lex Babiš, nová pravidla týkající se střetu zájmů by měla platit od nového volebního období,“ uvádí Bělobrádek. Jeho strana v pátek hlasovala pro návrh, aby se o státní zakázky nemohla ucházet firma, ve které by měl některý z ministrů podíl přes 10 procent. Návrh však neprošel. „Jestliže ministr zemědělství musel jako živnostník přestat kvůli funkci s podnikáním, nevím, proč by druhý nebo třetí nejbohatší člověk v republice podnikat mohl,“ uvedl Bělobrádek s tím, že v zahraničí to není nic mimořádného.

V případě, že by Babiš alespoň převedl firmu na manželku, jako to udělal ministr zemědělství Marian Jurečka, měl by podle Bělobrádka třeba víc času řídit ministerstvo financí. „Nemusel by esemeskami řídit Agrofert,“ uvedl. 

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Bělobrádek následně odmítal tvrzení redaktora, že by měl s Andrejem Babišem a hnutím ANO nějaké spory. Prý pouze vyjadřuje svůj názor. Poměrně ostře se vyjádřil také k případnému rozpadu vládní koalice. „My z vlády odcházet nechceme, ale přizpůsobíme se, pokud by taková situace nastala. Rozhodnutí koaličních partnerů budeme respektovat,“ uvedl Bělobrádek. Babišovo chování má podle jeho názoru jen zakrýt problémy resortů pod manažerským vedením jeho hnutí. 

„Za to, že možná bude třeba zastavit výstavbu infrastruktury kvůli EIA (hodnocení dopadů na životní prostředí, pozn. red.), za to, že to vypadá špatně s mýtem, totiž mohou podle Andreje Babiše předchůdci, koaliční partneři, zřejmě i měkkýši, korýši, hlavonožci, Marťani, židozednáři, ilumináti, ale nikdo z hnutí ANO,“ konstatuje Bělobrádek.

Následně se Bělobrádek věnoval ministru dopravy Danu Ťokovi a jeho návrhům ohledně výběru mýta. „Ještě před koncem minulého roku pan Ťok sliboval, že se vše stihne a vypíše včas. Na vládu teď přinesl materiál, u jehož projednávání nebyl pan Babiš, který to nyní komentuje. Materiál je připraven tak, že pro něj nikdo z vlády nechce hlasovat prostě proto, že se nechceme nechat zavřít,“ poznamenal Bělobrádek k Ťokovu návrhu prodloužit smlouvu o dva roky bez výběrového řízení pro firmu Kapsch. Obává se totiž, že kvůli Ťokovu řešení by mohla na vládu vtrhnout policie. „Tady je možné vše,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…