Na vnitru zalistovali přihláškami. Pět kandidátů mělo nesrovnalosti na první pohled

09.11.2022 20:44

Ministerstvo vnitra se na svém webu vyjádřilo k odevzdaným kandidátním listinám pro volbu prezidenta. Podle resortu má pět z 21 odevzdaných listin zjevné nedostatky. Například dva ze šesti kandidátů navrhovaných senátory nemají dost jejich podpisů, kterých musí být nejméně deset. Konkrétní však resort nebyl, píše server iDNES.cz.

Na vnitru zalistovali přihláškami. Pět kandidátů mělo nesrovnalosti na první pohled
Foto: archív autora
Popisek: klávesnice

Resort vnitra obdržel ke včerejší 16. hodině celkem 21 kandidátních listin pro volbu prezidenta republiky. Podle jeho informací se ve třech případech jedná o kandidáty, jejichž kandidaturu navrhuje skupina poslanců. Jsou jimi podle dostupných informací předseda ANO Andrej Babiš, poslanec SPD Jaroslav Bašta a senátor Pavel Fischer (nezávislý).

V šesti případech pak jde o kandidáty, kteří jsou navrhováni skupinou senátorů. Právě zde nemají dva kandidáti podle všeho dostatečný počet senátorských podpisů. 

V sedmi případech se má pak jednat o kandidáty, jejichž kandidatura je podpořena peticí občanů. Petice se budou v následujících dnech kontrolovat, zda obsahují platnou podporu alespoň 50 tisíc občanů. O občanskou podporu se opírali bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, odborový předák Josef Středula nebo podnikatelé Karel Janeček, Karel Diviš a Tomáš Březina.

Pět kandidátních listin pak podle Ministerstva vnitra obsahuje zjevné nedostatky.

Rozhodnutí o registraci kandidátní listiny vydá Ministerstvo vnitra dne 25. listopadu 2022. Toto rozhodnutí bude zveřejněno na internetových stránkách Ministerstva vnitra a na úřední desce Ministerstva vnitra v sídle Státní volební komise. Znamená to, že v současné době žádný z kandidátů, kteří dosud podali kandidátní listinu, není registrovaným kandidátem.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…