Na východní Ukrajinu odjely z Jekatěrinburgu desítky ruských veteránů, na Donbas cestovaly tajně

25.12.2014 12:30

Z ruského Jekatěrinburgu odcestovaly na východní Ukrajinu desítky bývalých příslušníků ruských speciálních jednotek, na Donbas je tajně dopravily humanitární kolony vypravené z Ruska. V rozhovoru pro místní server Jekatěrinburg online to dnes uvedl šéf jekatěrinburských válečných veteránů Vladimir Jefimov. Od léta prý vyslal na Donbas šedesátku bývalých vojáků ruské armády.

Na východní Ukrajinu odjely z Jekatěrinburgu desítky ruských veteránů, na Donbas cestovaly tajně
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Památník války v Afghánistánu, Jekatěrinburg

Verbováním veteránů se Jefimov zabýval ještě před březnovou anexí ukrajinského Krymu. Po záboru vysílal dobrovolníky do Doněcké a Luhanské oblasti, kde od dubna proruští radikálové bojují proti jednotkám ukrajinské armády. Ruští veteráni tam podle Jefimova mají „zavést pořádek".

Rusko-ukrajinskou hranici překročili ruští žoldnéři v kolonách, které s humanitárním nákladem na Donbas vysílá Rusko, přiznal Jefimov. Moskva jakýkoli podíl na organizování dobrovolnických oddílů odmítá, odbavení na hranicích ale probíhá bez účasti ukrajinských celníků. Na Donbas už od léta Rusko vyslalo deset humanitárních kolon. Někteří ruští bojovníci prý pronikli na Ukrajinu i jako doprovod vozidel Mezinárodního výboru Červeného kříže.

Už se prý neverbuje, ale jsou rezervy

Jefimov jekatěrinburský server informoval i o výši platů, které ruští veteráni bojující na východě Ukrajiny pobírají. Řadoví vojáci si prý měsíčně přijdou na 90.000 rublů (39.000 korun), důstojníci na 150.000, ale třeba i 240.000 rublů (až 103.000 korun).

Motivy jejich působení na neklidném Donbasu jsou prý různé: „Někdo vyhledává adrenalin, někdo se prostě doma nudí," řekl Jefimov. Jiní si jedou vydělat. Ruský server dokonce otiskl kopii formuláře, jímž se dobrovolníci k bojům na Ukrajině mohou hlásit.

V poslední době ale podle Jefimova dochází často k případům, kdy jsou ruští dobrovolníci nuceni z Donbasu odjet. Jejich velitelé si je prý povolávají k sobě a sdělují jim, aby „odjeli domů, protože je už nikdo nepotřebuje". Dalším verbováním dobrovolníků se proto už Jefimov prý nezabývá. Rezervy ale má.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…