Na zrušení letního času je potřeba milion podpisů

28.10.2012 22:52

V noci ze soboty na neděli se hodinové ručičky posunuly ve 03:00 o hodinu zpět. Došlo ke změně letního času na zimní. Známým bojovníkem proti proti střídání letního a zimního času je i senátor Petr Šilar. Ten při této příležitosti informoval o úsilí prosadit na evropské půdě konec střídání času.

Na zrušení letního času je potřeba milion podpisů
Foto: Senat.cz
Popisek: Senátor Petr Šilar (KDU-ČSL)

"Jedinou reálnou možností, jak střídání času učinit přítrž, je dosáhnout dohody v celé Evropské unii. Chceme k tomu využít administrativního procesu nazvaného  Evropská občanská iniciativa (EOI). Tu je sice možné registrovat již od dubna letošního roku, ale jde o složitý proces, který klade nemalé nároky finanční, časové, ale hlavně odborné. Chceme být dobře připraveni a vyvarovat se toho, aby naše EOI byla zamítnuta kvůli formálním nedostatkům," říká Šilar.

Pro úspěch iniciativy je nutné získat milión hlasů v sedmi zemích EU. Od okamžiku, kdy je EOI zaregistrována, musí být podpisy sebrány do 24 měsíců. "Abychom to dokázali, musíme převážnou část hlasů získat elektronicky, což pravidla EOI umožňují," vysvětluje senátor.

Na vývoji potřebného softwaru se podílelo sdružení CZ.NIC, správce české národní domény. Nyní probíhá jeho testování. Všichni zájemci o podporu se budou moci od listopadu registrovat na stránkách www.onlyonetime.cz a  v hlasování rozhodnout, zda se přiklonit k letnímu, nebo zimnímu času.

¨

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: joh

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…